Мозазаврові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Russellosaurina)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мозазаврові
Хайнозавр
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Ряд: Лускаті
Підряд: Ящірки
Надродина: Mosasauroidea
Родина: Мозазаврові (Mosasauridae)
Gervais, 1853
Підгрупи

Mosasauroidea

Посилання
Вікісховище: Mosasauridae
Віківиди: Mosasauridae
Fossilworks: 53220

Мозазаврові (Mosasauridae) — родина вимерлих плазунів підряду ящірок. Має 4 підродини, 29 родів. Мешкали у крейді, близько 100-66 млн років тому.

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цієї родини коливалася від 3 до 17,5 м. Голова була масивна, переважно витягнута з великою пащею. Особливістю була наявність невеликих піднебінних зубів на крилоподібній кістці. Тулуб було вкрито дуже дрібною лускою (лусочки були не більші таких як у гримучої змії). Плавники мали ластоподібну форму й були широко розставлені у боки. Мали потовщений хвіст, що закінчувався плавником.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Переміщувалися у товщах води. Були добре пристосовані для плавання та пірнання. Під час плавання вигиналися наче змії. Живилися великими молюсками, амонітами, рибою, зокрема акулами, черепахами.

Це були живородні ящірки.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Вони з'явилися на початку Крейдяного періоду (прийшли на місце іхтіозаврів) та зникли наприкінці цього періоду. Мешкали у водах біля сучасної Північної Америки та Євразії.

Підродини та роди[ред. | ред. код]

Роди поза підродин

Див. також[ред. | ред. код]

Список мозазаврів

Джерела[ред. | ред. код]

  • Jasper James: Die Kreide. In: Nigel Marven & Jasper James: Monster der Tiefe, S. 104–125, ISBN 3-8025-1573-0 (Übersetzung der englischen Originalausgabe von 2003)