Водоріз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Rynchops)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Водоріз
Водоріз американський (Rynchops niger)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)
Родина: Мартинові (Laridae)
Підродина: Водорізові (Rynchopinae)
Bonaparte, 1838
Рід: Водоріз (Rynchops)
Linnaeus, 1758
Види
Посилання
Вікісховище: Rynchops
Віківиди: Rynchops
EOL: 45509261
ITIS: 176961
NCBI: 227183
Fossilworks: 276248

Водоріз[1] (Rynchops або Rhynchops) — рід птахів ряду сивкоподібних (Charadriiformes), що класифікується або до родини мартинових (Laridae)[2] підродини водорізових (Rynchopinae), або є єдиним родом окремої родини водорізових (Rynchopidae). Рід включає три види.

Поширення[ред. | ред. код]

Водорізи поширені у тропічних регіонах Азії, Африки, Південної Америки та вздовж атлантичного узбережжя Північної Америки.

Опис[ред. | ред. код]

За зовнішнім виглядом водорізи схожі на середніх розмірів крячок, але різко відрізняються будовою дзьоба. Дзьоб довгий, сильно стислий з боків, особливо нижня щелепа, яка набагато довша від верхньої щелепи. Кінець дзьоба тупий, поперечно-обрізаний. Ноги короткі. Крила довгі. Хвіст виїмчастий. У забарвленні чорний колір поєднується з сизим і білим.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Живуть невеликими групами в гирлах річок і на великих внутрішніх водоймах. Нічні або присутінкові птиці. Живляться дрібною рибою і великими безхребетними. Поживу здобувають, літаючи низько над водою і ловлячи здобич довгим піддзьобом з поверхні води. Гніздяться колоніями на мілинах. У кладці 4 яйця. Поза сезоном розмноження тримаються зграйками.

Види[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (2011). Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist. Species 2000: Reading, UK. Процитовано 24 september 2012.

Посилання[ред. | ред. код]