SAFER

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
SAFER

SÁFER (англ. Secure And Fast Encryption Routine — безпечна і швидка процедура шифрування) — в криптографії сімейство симетричних блокових криптоалгоритмів на основі мережі замін-перестановок. Основний внесок в розробку алгоритмів вніс Джеймс Мессі. Перший варіант шифру був створений і опублікований в 1993 році. Хоча алгоритми SAFER не отримали статусу стандартів в США або ЄС, вони знайшли дуже широке застосування. Зокрема, SAFER + використовується як основа протоколу аутентифікації в Bluetooth. Однак, в самому алгоритмі шифрування в Bluetooth цей алгоритм не використовується[1].

Незважаючи на те, що в назві алгоритму фігурує слово «fast» (швидкий), за сучасними мірками алгоритми сімейства SAFER є досить повільними.

З точки зору криптостойкости навіть найперша версія алгоритму SAFER K-64 є абсолютно стійкою до диференціального криптоаналізу. Останній алгоритм сімейства — SAFER++, будучи значно модифікованим з урахуванням безлічі атак, здійснених на більш ранні версії алгоритму, став ще більш стійким. В даний час ніяких реально здійсненних атак на алгоритм, не знайдено[1].

З огляду на те, наскільки далеко просунулися алгоритми SAFER за час свого існування — від SAFER K-64 до SAFER++, можна припустити, що на цьому розвиток цих алгоритмів не закінчений[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Mukherjee S., Ganguly D., Naskar S. A New Generation Cryptographic Technique // IJCTESingapore: 2009. — Vol. 1, Iss. 2. — P. 284–287. — ISSN 1793-8201
  2. Панасенко, С. П. (2009). Алгоритмы шифрования. Специальный справочник. СПб.: БХВ-Петербург. с. 576. ISBN 978-5-9775-0319-8.