SEGAS LNG

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

SEGAS (Spanish Egyptian Gas Company, Дамієтта ЗПГ) – завод із виробництва зрідженого природного газу, споруджений в Єгипті для використання ресурсу офшорних родовищ Середземного моря. Розташований біля Дамієтти у східній частині дельти Нілу, в 60 км на захід від Порт-Саіду.

Проект реалізував консорціум у складі Union Fenosa Gas (спільна компанія іспанської Fenosa та італійської Eni, 80%), а також місцевих державних EGPC та EGAS (по 10%).

Введення в дію першої лінії заводу річною потужністю 5,5 млн.т ЗПГ (7,7 млрд.м3) припало на 2004-й. Планувалось спорудження другої лінії такої ж потужності, проте стрімке зростання споживання блакитного палива в Єгипті, передусім для вироблення електроенергії, поставило під сумнів наявність достатніх ресурсів сировини для розширення заводу.[1] Більше того, у 2013 році уряд Єгипту взагалі переорієнтував всі призначені для Дамієтта ЗПГ поставки на внутрішній ринок, що призвело до зупинки навіть першої лінії.[2] Оскільки за умовами концесійної угоди Eni мала безумовне право на частину продукції, видобутої на введених нею в розробку родовищах, вона звернулась до міжнародного арбітражу за відшкодуванням завданих збитків.

Разом з першою лінією на заводі спорудили два резервуари для зберігання ЗПГ об`ємом по 150000 м3.[1] Портове господарство заводу займає «зону 6» в порту Дамієтта та включає причал для прийому газових танкерів довжиною 500 метрів, глибина біля якого становить 14,5 метрів.[3]

Сировина для роботи заводу надходить по газотранспортному коридору Ідку – Ель-Гаміль.

На початку 2020-х почались поставки природного газу з Ізраїлю для подальшого експорту через єгипетські заводи зі зрідження (конфігурація єгипетської газотранспортної системи не обов'язково потребує фізичної доставки ізраїльського ресурсу на заводи з виробництва ЗПГ).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б SEGAS Liquefied Natural Gas Complex, Damietta. Hydrocarbons Technology. Архів оригіналу за 4 березня 2017. Процитовано 4 березня 2017.
  2. Egypt Stops Damietta LNG Exports to Eni. LNG World News (амер.). Архів оригіналу за 5 березня 2017. Процитовано 4 березня 2017.
  3. Terminals | Damietta port authority. www.dpa.gov.eg (амер.). Архів оригіналу за 4 березня 2017. Процитовано 4 березня 2017.