Верба філіколиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Salix phylicifolia)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Верба філіколиста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Вербові (Salicaceae)
Рід: Верба (Salix)
Вид:
Верба філіколиста (S. phylicifolia)
Біноміальна назва
Salix phylicifolia
Синоніми

Salix hibernica Rech. f.

Верба філіколиста[1][2][3] (Salix phylicifolia) — вид чагарникових рослин родини вербові (Salicaceae), поширений в арктичній зоні та альпійських областях Європи й Західного Сибіру.

Опис[ред. | ред. код]

S. phylicifolia утворює чагарник заввишки (0.5)2–3(5) м. Кора молодих гілок спочатку слабко волохата, але пізніше — гола, блискуча, від жовтого до коричневого кольору. Листові черешки довжиною до близько 12 міліметрів. Злегка рифлені листові пластинки округлі, еліптичні або овальні або обернено-яйцюваті при довжині від 2 до 8 см і шириною від 1,3 до 5 см. Поверхня листя від зеленого до синьо-зеленого кольору, дещо волохата спочатку, але потім гола. Сильно розгалужені сережки, довжиною, як правило, від 2 до 3,5 сантиметра, з'являються в травні. Квіти мають дві тичинки. Тичинки жовті або дещо червонуваті.

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид верби рідний для Північної Європи, включаючи Ісландію, Фарерські острови, Скандинавію, Росію і Західний Сибір; також зростає на альпійських висотах ув Європі, Середземномор'ї й на Близькому Сході (Грузія). Як правило, росте там, де захищена від холодних вітрів. Утворює зарості вздовж річок і озер.

В Україні зростає у високогір'ях Карпат (Чорногора), дуже рідко[3].

Використання[ред. | ред. код]

Культивується як декоративна. Травоїдні, а саме вівцебик і олень північний харчуються листям цією верби. Куріпки знаходять ідеальний прихисток у заростях цих чагарників.

Таксономія[ред. | ред. код]

Слід звернути увагу, що автори Flora Europaea визнали помилковим[4] ототожнення Salix phylicifolia sec. із вербою двоколірною (Salix bicolor) Willd., наведене у «Визначнику...» 1987 року[3] та інших працях[5], а також із Salix rhaetica, наведене у довіднику С. Мосякіна та М. Федорончука[6].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Довідник назв рослин України
  2. Я.Д. Фучило, М.В. Сбитна, О.Я. Фучило. Автохтонні верби України // Науковий вісник НЛТУ України. — 2013. — Вип. 23. — № 6. — С. 68–73.
  3. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 132. (рос.)(укр.)
  4. Salix bicolor Willd. Архів оригіналу за 28 липня 2021. Процитовано 28 липня 2021.
  5. Верба двоколірна, або філіколиста/Нестерук Ю. Рослини Українських Карпат. — Львів: Поллі, 2000. — С. 30-31.
  6. S.L MOSYAKIN, M.M. FEDORONCHUK. VASKULAR PLANTS OF UKRAINE. A NOMENKLATURAL CHECKLIST. — Київ, 1999. — 346 c.

Джерела[ред. | ред. код]