Sapria himalayana

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sapria himalayana

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Streptophyta
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Мальпігієцвіті (Malpighiales)
Родина: Рафлезієві (Rafflesiaceae)
Рід: Sapria
Вид: S. himalayana
Sapria himalayana
Griff., 1844[1]
Синоніми
Richthofenia siamensis Hosseus[2]
Посилання
Вікісховище: Sapria himalayana
Віківиди: Sapria himalayana
EOL: 2872799
IPNI: 316082-1
NCBI: 289637

Sapria himalayana — вид рослин родини рафлезієві (Rafflesiaceae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на північному сході Індії, в М'янмі, Таїланді і В'єтнамі. Його природним середовищем проживання є вічнозелені ліси на висотах від 800 до 1450 метрів.

Будова[ред. | ред. код]

Паразитична рослина, що повністю залежить від хазяїна (ліани з родів Vitis і Tetrastigma). Воду, поживні речовини та продукти фотосинтезу рослина висмоктує через спеціалізовану кореневу систему, звану гаусторію, яка приєднана як до ксилеми, так і до флоеми рослини-господаря.[3] Квітки завширшки близько 20 см, дводомні та одностатеві. Вони мають 10 приквітків, яскраво-червоного кольору, покриті сірково-жовтими плямами. Квіти з'являються над землею, цвітуть 2–3 дні і мають гнильний запах. Оцвітина — колокольчаста. Чоловічі квіти мають 2-лускові пильовики, широко еліпсоїдні, нерозмиті верхівковими порами; верхівкова купулярна основа тіла опукла; гіностегій криваво-червоний. Жіночі квітки мають увігнуту основу горбистого тіла зі стерильними тичинками. Гіностегій міцніший за тичинки. Цвітіння відбувається в період із серпня по вересень з наступним плодоношенням взимку. Після цвітіння квітка в'яне і стає темним кольором, а згодом повільно розкладається. Плоди набряклі і увінчані оцвітиною. Насіння має розмір виноградного плоду і чорнувато-коричневий колір.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Griffith (1844) Proc. Linn. Soc. Lond., 1: 217
  2. "Sapria", Flora of China 5: 271. 2003. PDF
  3. Adhikari, D., Arunachalam, A., Majumder, M., Sarmah, R. & Khan, M.L. (2003) «A rare root parasitic plant (Sapria himalayana Griffith.) in Namdapha National Park, northeastern India», Current Science 85 (12), p. 1669. PDF [Архівовано 8 січня 2018 у Wayback Machine.]

Джерела[ред. | ред. код]