Saururaceae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Saururaceae
Період існування: кампанський вік–дотепер
Saururus cernuus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Перцевоцвіті (Piperales)
Родина: Saururaceae
Martynov
Роди
Вікісховище: Saururaceae

Saururaceaeродина рослин, що включає чотири роди та сім видів трав'янистих квіткових рослин, які родом із східної та південної Азії та Північної Америки.

Морфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Це трави, водні чи болотисті, багаторічні, кореневищні, ароматні, від голих до запушених. Стебла прості чи розгалужені, прямовисні, висхідні чи розпростерті. Листки на ніжках, прості, чергові, прикореневі і/чи стеблові, м'ясисті й ароматні. Пластини переважно довгасті чи яйцеподібні, з цілими краями. Присутні прилистки, які зазвичай зрощені з ніжками. Квітки зібрані разом у кінцеві, китицеподібні чи колосоподібні суцвіття. Квітки актиноморфні, двостатеві, білуваті, дрібні. Листочки оцвітини відсутні. Приквітки часто використовуються для залучення запилювачів. Утворюються більш-менш м'ясисті листянки чи коробочки. Насіння від 1 до багато, дрібне[1][2][3].

Використання[ред. | ред. код]

Anemopsis californica, Houttuynia cordata, Saururus cernuus і Saururus chinensis мають лікувальне використання. Houttuynia cordata вживається в їжу: молоді ніжні пагони та листки сирими чи приготовленими; корінь вареним. Anemopsis californica вживається в їжу корінь сирим чи приготовленим[4].

Систематика[ред. | ред. код]

Saururaceae

Примітки[ред. | ред. код]

  1. POWO
  2. FNA
  3. FoC
  4. Useful Temperate Plants Database. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 9 квітня 2022.