Шоломниця висока

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Scutellaria altissima)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шоломниця висока
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Глухокропивові (Lamiaceae)
Рід: Шоломниця (Scutellaria)
Вид:
Шоломниця висока (S. altissima)
Біноміальна назва
Scutellaria altissima
L., 1753

Шоло́мниця висо́ка[1] (Scutellaria altissima)[2] — багаторічна рослина родини глухокропивових. Регіонально рідкісний вид. Лікарська культура.

Опис[ред. | ред. код]

Квіти великим планом, також добре помітні приквітки

Трав'яниста рослина заввишки 30–150 см. Кореневище косе. Стебла прямостоячі, прості або розгалужені, чотиригранні, запушені короткими звичайними і залозистими волосками. Листки завдовжки 5–15 см, завширшки 2–5 см, яйцеподібні або серцеподібні, на довгих черешках, пилчасті, зісподу слабко запушені уздовж жилок. Приквітки сидячі, значно менші від стеблових листків, цілокраї.

Суцвіття — несправжній колос завдовжки до 30 см. Колосся однобічні, негусті, розташовані на верхівках центрального та найвищих бічних пагонів. Квітки зигоморфні, дрібні (12–18 мм завдовжки). Чашечка густо запушена довгими і м'якими залозистими волосками, часто з фіолетовим відтінком. Оцвітина залозисто-волосиста, з колінчасто-вигнутою у нижній частині трубкою. Верхня губа фіолетово-синя, нижня — біла.

Плід — сплюснуто-яйцеподібний горішок, завширшки до 2,5 мм. Зовні він вкритий дрібними горбочками, запушений поодинокими зірчастими волосками, кожен з яких має по 3–5 променів.

Екологія та поширення[ред. | ред. код]

Типовими місцями зростання шоломниці високої є світлі листяні ліси, зарості чагарників, луки, лісові яри. Рослина помірно світло- і вологолюбна, віддає перевагу плодючим, легким суглинкам. Квітне з кінця травня до липня, плодоносить у червні-серпні.

Шоломниця висока широко розповсюджена на теренах Центральної та Східної Європи, в Італії, Малій Азії, на Кавказі, півдні Уралу. В європейській частині Росії вид став рідкісним, внаслідок чого його занесли до Червоної книги Московської області.[3]

Застосування[ред. | ред. код]

Офіційна медицина цю рослину не використовує, натомість вона добре відома у народній медицині. З трави шоломниці високої готують відвари, які вживають як відхаркувальний, сечогінний і заспокійливий засіб при гіпертонії, набряках, кашлі.

Синоніми[ред. | ред. код]

  • Cassida altissima (L.) Moench
  • Scutellaria altissima subsp. commutata (Guss.) Nyman
  • Scutellaria commutata Guss.[2]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Scutellaria altissima // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б The Plant List.(англ.)
  3. Суслова Е., Куликова Г. Шлемник высокий — scutellaria altissima l // Красная книга Московской области. 2-е изд. — Тов-во научных изданий КМК, 2008. — С. 652–652.(рос.)