Нитинка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Selaginellales)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нитинка
Selaginella denticulata
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клас: Lycopodiopsida
Порядок: Selaginellales
Prantl
Родина: Нитинкові (Selaginellaceae)
Willk.
Рід: Нитинка (Selaginella)
P.Beauv.
Види

Див. Список видів роду плаунок

Вікісховище: Selaginella
Selaginella tamariscina

Нитинка[1], плаунок[2] (Selaginella) — рід плауноподібних рослин, єдиний у родині нитинкових (Selaginellaceae).

Опис[ред. | ред. код]

Здебільшого ніжні трав'янисті рослини зі сланкими або висхідними, рідше прямостоячими, дихотомічно розгалуженими стеблами і дрібними зеленими листками. Листки у них дрібні, одножилкові, цілокраї або дрібнозубчасті, однакові або диморфні, розташовані спірально або в чотири ряди. Біля основи листкової пластинки є дрібна лусочка, яка називається язичком. У ґрунті рослина утримується дихотомічно розгалуженими коренями, які часто розвиваються на закінченнях ризофорів. Мікро- та мегаспори у нього розвиваються на одній рослині. Гаметофіти утворюються одностатеві.

Розмноження[ред. | ред. код]

При проростанні спор утворюється два типи заростків (гаметофітів) — чоловічі з мікроспор та жіночі з мегаспор. Шляхом поділу мікроспора дає дві клітини — проталіальну (ризоїдальну) та антеридіальну. Остання утворює антеридій, де розвиваються численні сперматозоїди. Жіночий зародок, який розвивається з мегаспори, як і чоловічий, не виходить з оболонки спори, але на відміну від чоловічого він багатоклітинний, стає зеленим, здатним до фотосинтезу, утворює ризоїди, що прикріплюють його до ґрунту. Архегонії занурені у тканину гаметофіта. Запліднення відбувається у вологому середовищі. Із зиготи розвивається підвісок та зародок, що має листочки, ніжку, стебло, корінь. У деяких видів плаунків розвиток жіночого заростка і заплідення відбуваються на материнській рослині у мегаспорангіях, у інших порослі мікроспори переносяться вітром до жіночого гаметофіта.

Класифікація[ред. | ред. код]

У роді 750 видів, поширених по всьому світі, але найбільше у тропіках.

Перелік деяких видів:

В Україні росте два види, що зустрічаються дуже рідко в Карпатах і внесені у Червону книгу України:

Значення[ред. | ред. код]

При великій кількості видів у роді лише деякі використовуються людиною. Стебла кількох видів застосовуються у народній медицині, тропічні види вирощують як красиві оранжерейні рослини. Деякі з них потребують суворої охорони як рідкісні рослини.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]