Sherlock Holmes: Nemesis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sherlock Holmes: Nemesis
Розробник Україна Frogwares
Видавець Франція Focus Home Interactive
СНД Новий Диск
Велика Британія The Adventure Company
Дистриб'ютор  Steam
Жанр(и) детектив, головоломка
Платформа  Microsoft Windows
Дата випуску Франція 25 жовтня 2007
СНД 28 лютого 2008
США 8 квітня 2008
Велика Британія 9 травня 2008
США СНД 2010 (Remastered Edition)
Режим гри  Однокористувацька гра
Мова англійська, французька, італійська, німецька, російська
Українська відсутня
Технічні деталі
Носій оптичний диск
Пригоди Шерлока Холмса
Попередня гра Sherlock Holmes: The Awakened
Наступна гра Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper
Офіційний сайт
CMNS: Sherlock Holmes: Nemesis у Вікісховищі

Sherlock Holmes: Nemesis (укр. Шерлок Холмс: Відплата), також відома як Sherlock Holmes versus Arsène Lupin (укр. Шерлок Холмс проти Арсена Люпена) та Шерлок Холмс против Арсена Люпена (укр. Шерлок Холмс проти Арсена Люпена) — детективна відеогра 2007 року про пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона, розроблена українською студією Frogwares і видана Focus Home Interactive. Вихід відбувся 2007 року у Франції та 2008 року в усьому світі відповідно. Видавцем у СНД виступила російська компанія Новий Диск.

Четверта гра в серії комп'ютерних ігор про Шерлока Холмса від Frogwares.

У 2010 році було випущено перевидання — Sherlock Holmes versus Arsène Lupin Remastered Edition, що вирізняється деякими змінами в ігровому процесі та поліпшеною графікою.

Сюжет[ред. | ред. код]

Шерлок Холмс і його вірний друг і помічник доктор Ватсон, під час читання ранкової пошти на Бейкер-стріт, отримують лист від знаменитого французького джентльмена-грабіжника Арсена Люпена. У своєму листі Люпен кидає виклик Холмсу, запрошуючи його на «товариський поєдинок», оголосивши, що за п'ять днів він зможе викрасти п'ять найцінніших творів мистецтва з музеїв Лондона та повернути їх своїй країні, якій вони «по праву належать».

Вступаючи в поєдинок між двома геніальними умами, Шерлок Холмс змушений рятувати Британію від ганьби.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Шерлок Холмс — ігровий персонаж. Знаменитий приватний лондонський детектив, який розслідує справу про викрадення цінних британських реліквій Арсеном Люпеном.
  • Доктор Ватсон — ігровий персонаж. Раніше служив лікарем на війні в Афганістані, через певні причини був змушений залишити службу і зайнятися лікарською практикою в Лондоні. Після зустрічі з Шерлоком Холмсом зацікавився його розслідуваннями, став його біографом і помічником, а згодом і вірним другом.
  • Арсен Люпен — «шляхетний грабіжник», невловний французький злочинець, який задумав за п'ять днів викрасти п'ять найцінніших витворів мистецтва, що зберігаються у музеях Лондона та які (як він запевняє) по праву мають належати Франції.
  • Інспектор Лестрейд — детектив зі Скотланд-Ярду, який працює разом із Шерлоком Холмсом і доктором Ватсоном, однак, традиційно, не здогадується про всі особливості справи. В епізоді з перевіркою Галереї гравець зможе пограти за Лестрейда.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Ігровий процес являє собою тривимірний квест із видом від першої особи (у Remastered-версії було додано також вид, за якого персонажа видно збоку, у такому разі керування здійснюється за допомогою миші, а не миші-клавіатури).

Граючи за чергою, то за Шерлока Холмса, то за доктора Ватсона, гравець досліджує ігровий світ, спілкується з персонажами та розв'язує головоломки (багато з яких вимагають від персонажів пошуку відповіді в книжках або листах). Часто, дійшовши певного висновку, гравець має надрукувати на клавіатурі відповідь, яка допоможе подальшому продовженню розслідування. Під час діалогів є можливість обрати тему для розмови.

Відвідуючи різні локації, такі як Лондонська Національна галерея, Британський музей, Тауер і Букінгемський палац, гравець отримує можливість побачити сотні віртуальних репродукцій відомих картин і скульптур, а також послухати їхній опис. Багато локацій показано і в денний, і в нічний час, включно зі знаменитою вулицею Бейкер-стріт, на якій розташовується квартира Шерлока Холмса.

Розробка[ред. | ред. код]

Розробкою гри займалася українська компанія Frogwares. Sherlock Holmes: Nemesis стала четвертою грою в серії ігор про пригоди Шерлока Холмса, запозичивши деякі характерні особливості у попередньої гри — Sherlock Holmes: The Awakened. Однією з таких особливостей є вид від першої особи, притаманний швидше шутерам від першої особи, ніж класичним квестам. Крім деякої інноваційності, це дає гравцеві додаткові переваги під час пошуку доказів і розгадування головоломок.

Дотримуючись традиції, закладеної в ігри Frogwares, Sherlock Holmes: Nemesis є не екранізацією раніше виданих книг про Шерлока Холмса, а самостійним сюжетом, створеним із використанням персонажів Артура Конан Дойла та Моріса Леблана.

Виданням гри займалася компанія Focus Home Interactive. На території Великої Британії видавцем виступила The Adventure Company, у СНД — компанія Новий Диск.

Рушій[ред. | ред. код]

Гра використовує власний, доопрацьований ігровий рушій Frogwares, уперше застосований у квесті 80 Days, з інтегрованою фізикою PhysX компанії Ageia, підтримкою динамічних, «правильних» тіней, лицьової анімації, текстур високої роздільної здатності та інших графічних ефектів.

Варіанти назв[ред. | ред. код]

  • На території Північної Америки (коробковий варіант) і (пізніше) в Steam гра була випущена під назвою Sherlock Holmes: Nemesis (укр. Шерлок Холмс: Відплата). Слово «Nemesis» також можна перекласти, як «Немезида» — ім'я богині людської долі, відплати з давньогрецької міфології.
  • Також є назва Sherlock Holmes vs The King of Thieves (укр. Шерлок Холмс проти Короля крадіїв), під такою назвою гру було випущено у Великій Британії.
  • На території СНД гра відома під назвами Sherlock Holmes versus Arsène Lupin та Шерлок Холмс против Арсена Люпена (укр. Шерлок Холмс проти Арсена Люпена).

Перевидання 2010[ред. | ред. код]

2010 року вийшло перевидання гри — Sherlock Holmes versus Arsène Lupin Remastered Edition з поліпшеною графікою (було покращено ефекти, освітлення, покращено вигляд багатьох ігрових локацій), можливістю вмикати вид від третьої особи, властивий класичним квестам (на додаток до виду від першої особи, як в оригінальній грі), та системою підказок (уперше з'явилась у Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 2009 року) і системою підказок (вперше з'явилась у Sherlock Holmes vs. Jack the Ripper 2009 року).

Раніше схоже перевидання отримала Sherlock Holmes: The Awakened.

Перевидання було видано тільки в цифровому вигляді: гра, що продається в Steam (хоча це не вказано на її сторінці) є саме Remastered-версією. Також Remastered-версія продається в цифровому магазині Focus Home Interactive.

Великодки[ред. | ред. код]

Продовжуючи традицію, закладену в усі ігри від Frogwares, Sherlock Holmes: Nemesis містить безліч відсилань не тільки до друкованої серії детективів про Шерлока Холмса, а й до раніше випущених ігор компанії, інших літературних творів, персонажів і реальних особистостей.

Зокрема, так само як і в грі Sherlock Holmes: The Awakened, книжки, куплені в книжковій крамниці містера Барнса, містять справжні відомості. Наприклад, на початку гри, Ватсон, за допомогою книги про мореплавця Гораціо Нельсона, розшифровує анаграму. В іншій книзі згадується професор Хелсінг (професор Абрагам Ван Хелсінг — ворог графа Дракули з роману Брема Стокера та головний герой іншої комп'ютерної гри FrogwaresDracula: Origin), а автор циклу книжок «Море, скелі, ліс», яку Шерлок може побачити у бібліотеці, підписаний, як Олівер Лавішгарт (ім'я молодого мандрівника та головного героя гри 80 Days).

У квартирі Холмса можна виявити статуетку божества Ктулху з попередньої гри — Sherlock Holmes: The Awakened, а також безліч відсилань до подій, що відбувалися в книжковій серії.

На рівні «Тауер» Холмсу необхідно зробити моментальний знімок кажана. Тінь від спалаху на знімку схожа на знак Бетмена — відомого вигаданого персонажа серії коміксів і фільмів. Після отримання знімка, доглядач вимовляє: «Віднесіть це фото інспектору Вейну» (повне ім'я Бетмена — Брюс Томас Вейн).

У Британському музеї, коли гравець зіграє на скрипці директору, той скаже: «Ця пісня називається "Вернись" і належить групі "Скарабеї"». Це відсилання до гурту The Beatles (укр. Жуки), у якого є пісня «Get Back» (укр. Повернись). Холмс також виявляє гроші, викрадені з будинку сера Ґрімбла, персонажа гри Sherlock Holmes: Secret of the Silver Earring.

Після розв'язання головної інтриги гри, Холмс просить Ватсона дати присягу, що він ніколи не опише цю історію у своїх записках — у такий спосіб творці гри обіграють той факт, що історія про Арсена Люпена ніколи не з'являлася на сторінках книг Артура Конан Дойла.

Посилання[ред. | ред. код]

  • The Adventures of Sherlock Holmes (англ.). Frogwares. 29 квітня 2010. Архів оригіналу за 11 травня 2008. Процитовано 1 травня 2010.
  • Шерлок Холмс против Арсена Люпена (рос.). Новий Диск. Архів оригіналу за 30 січня 2009. Процитовано 11 жовтня 2009.
  • Шерлок Холмс против Арсена Люпена (рос.). Lazy Games. Архів оригіналу за 25 квітня 2008. Процитовано 11 жовтня 2009.