Сайлент Хілл (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Silent Hill (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сайлент Хілл
Silent Hill
Жанр трилер, жахи
Режисер Крістоф Ганс
Продюсер Семюель Хадіда
Дон Кармоді
Сценарист Роджер Евері
На основі Silent Hill
У головних
ролях
Джоделль Ферланд
Шон Бін
Дебора Кара Ангер
Рада Мітчелл
Оператор Дан Лаустсен
Композитор Ямаока Акіра
Джефф Данна
Кінокомпанія Davis-Films, Konami Corporation Ltd.
Дистриб'ютор TriStar Pictures і Netflix
Тривалість 127 хв.
Мова Англійська
Країна Канада Канада
Франція Франція
Японія Японія
США США
Рік 2006
Дата виходу 16 квітня
Кошторис $50,000,000
Касові збори $97 607 453 (у світі)
IMDb ID 0384537
Наступний Сайлент Хілл 2
www.welcometosilenthill.com (посилання мертве)]

«Сайлент Хілл»[1] (англ. Silent Hill), або «Мовчазний пагорб» — фільм жахів 2006 року був створений за мотивами культової японської відеогри Silent Hill[2]. Оповідання, більшою мірою, базується на першій частині гри, але також включає елементи з другої і третьої частин. У фільмі використовувався саундтрек з перших чотирьох частин серії.

Прем'єра фільму відбулася 21 квітня 2006 року. Слогани фільму: «Ми тебе чекали» (We've been expecting you), «Гра розпочалася» (The Game is on), «Тиша буде порушена» (The Silence Will Be Broken), «Отримайте задоволення від перебування» (Enjoy Your Stay).

У 2006 році вийшов документальний фільм «Path Of Darkness: Making „Silent Hill“», що розповідає про зйомки фільму. Зразком міста Сайлент Хілл у фільмі стало американське місто Централія в штаті Пенсільванія, в цьому місті вже понад 40 років горять запаси вугілля під землею і воно практично безлюдне[3].

У 2012 році вийшов сиквел фільму під назвою Сайлент Хілл 2[4].

Сюжет[ред. | ред. код]

Дев'ятирічна Шерон да Сільва (Джоделль Ферланд) схильна до лунатизму. Уві сні її мучать жахіття, в яких вона опиняється у покинутому місті Сайлент Хілл. Прийомна мати дівчинки, Роуз да Сільва (Рада Мітчелл) хоче відвезти її в це місто, щоб Шерон могла позбутися цих страшних снів. Чоловік Роуз, Крістофер да Сільва (Шон Бін), категорично проти такого рішення, однак Роуз все одно везе Шерон в Сайлент Хілл. По дорозі за ними пускається в гонитву поліцейська патрульна Сібіл Бенетт (Лорі Голден), підозрює, що Роуз — черговий маніяк, що везе викрадену дитину в Сайлент Хілл, щоб вбити (Беннет вже стикалася з подібними випадками). В результаті вони опиняються в Сайлент Хілл всі разом.

При в'їзді в місто на дорозі перед машиною Роуз з'являється дивна фігура; при спробі уникнути зіткнення вона потрапляє в аварію. За нею врізається в огорожу і мотоцикл Беннет. Прокинувшись після удару, Роуз виявляє, що її дочка зникла. Під містом багато років вирує підземна пожежа, через яку мешканці покинули місто. З неба падає попіл, а через туман дуже погано видно.

Роуз йде шукати свою дочку і спускається в якийсь підвал, де вона вперше зустрічається з породженнями Сайлент Хіллу — обпаленими дітьми. Роуз дивом вдається вижити і вона повертається до машини.

З часом Беннет, яка незбагненним чином теж вижила після аварії, наздоганяє Роуз. Спочатку вона як і раніше намагається заарештувати Роуз, але пізніше починає їй вірити, особливо після того, як вони стикаються з якимись неймовірними істотами, найбільше схожими на породження нічного кошмару — чи то демонами, чи то зомбі. Істоти ці з'являються з непроглядної темряви, яка регулярно накриває Сайлент Хілл. Тільки дивом жінкам вдається залишатися в живих. Вони виконують вказівки, які знаходять в дивних малюнках, схожих на малюнки Шерон. А спробувавши повернутися за підмогою, вони виявляють, що на місці в'їзду в Сайлент Хілл тепер величезна ущелина, дна якої не видно через всюдисущий туман.

Потім вони знаходять дивну громаду релігійних фанатиків, які переконані, що тільки непохитна віра здатна врятувати їх від жахів і загибелі. Громаду очолює Крістабела (Еліс Кріге). Члени громади намагаються допомогти Роуз знайти її дочку, але поступово Роуз відкривається страшна правда — саме Крістабела винна в долі, яка спіткала місто багато років тому.

Алессі Гіллеспі, дочка юродивої Далії, була зґвалтована прибиральником Коліном в шкільному туалеті, куди її загнали дражливі діти. На додаток до решти сектанти на чолі з Крістабелою були переконані, що дівчинка — відьма. Вони спробували «очистити» її вогнем, але замість цього страшно обпекли її, викликавши заодним підземну пожежу, яка і спалила місто. Ненависть Алессі росла і росла, розпалюючись зсередини. Вона була настільки сильною, що нашкодила навіть медсестрі, яка поцікавилася нею, нагородивши її сліпотою і страшними опіками на обличчі. Душа дівчинки втілилася в Дівчинку-Демона. Пізніше Алессі створила Шерон (зовні — свою абсолютну копію). Алессі заховала Шерон подалі від пекла, що коїться в Сайлент Хілл в окружному притулку округу Толука. Ось чому Шерон згадувала Сайлент Хілл в своїх снах. Демон-Алессі переслідує Крістабелу, яка переконана, що залишилася єдиною силою, здатною протистояти нібито прийдешньому Апокаліпсису.

В цей час Крістофер да Сільва намагається потрапити в Сайлент Хілл, де пропали його дружина і дочка. Інспектор Томас Гуччі (Кім Коатс) спочатку намагається йому перешкодити, але потім веде його по місту, де немає ніяких слідів зниклих. Фільм досить наочно показує, що Роуз і Сібіл існують в зовсім іншому шарі реальності, ніж Крістофер і Томас: пошукова група йде по спокійній, залитій сонцем покинутій школі, а одночасно з тим Роуз і Сібіл в цій же школі в непроглядній пітьмі рятуються від страшних потвор. Не знайшовши відповідей в Сайлент Хілл, Крістофер намагається з'ясувати правду, вломується в закритий архів, де зберігаються поліцейські протоколи з Сайлент Хіллу, але дізнається тільки, що його прийомна дочка неймовірно схожа на Алессі Гіллеспі, яку Томас колись врятував від смерті на розжареному вугіллі громади Крістабели, однак Алессі назавжди залишилася інвалідом. У притулку, куди підкинули багато років тому Шерон, йому відмовляються розповісти про обставини появи дівчинки. Томас змушує його повернутися додому і обіцяє, що для порятунку його рідних буде зроблено все можливе. Видно, що Томас знає про Сайлент Хілл набагато більше, ніж хоче розповісти, але Крістофер змушений підкоритися.

Крістабела випадково бачить медальйон Роуз з портретом Шерон і впізнає в ній Алессі. Вона починає переслідувати Роуз і Беннет. Беннет потрапляє в руки фанатиків, які спалюють її живцем. В цей час Роуз пробивається через заселений монстрами старий госпіталь, де в останній кімнаті, вона знаходить справжню Алессі та її темну половину. Остання розповідає Роуз всю історію пекла Сайлент Хіллу і пропонує угоду: жінка допомагає Демону проникнути в собор, де замикаються на час темряви сектанти, а Демон натомість допомагає врятувати Шерон. Самостійно Демон не здатна увійти в собор — сліпа віра фанатиків є для неї нездоланною перепоною. Однак Роуз може пронести Демона в собі.

Тим часом Крістабела готує вогняне аутодафе і для Шерон, яка ховається у Далії. Роуз приходить в собор як раз перед спаленням дочки. Роуз, пробиваючись крізь натовп фанатиків, намагається донести до Крістабели, що її Апокаліпсис — вигадка, що світ продовжує існувати і тільки вона винна в проклятті, яке спіткало Сайлент Хілл. Крістабела б'є Роуз ножем. В цей момент темрява виходить з рани Роуз, і таким чином зло проникає в собор. З'являється Алессі і темна сторона Алессі. Алессі, прикута до ліжка, вбиває всіх вцілілих жителів за допомогою колючого дроту, що ожив, але не чіпає свою матір Далію, Роуз і Шерон. Роуз звільняє Шерон, закриває очі і просить дівчинку зробити те ж саме, але в якийсь момент Шерон відкриває очі, і перед нею постає темна сторона Алессі.

Мати Алессі залишається в церкві, а Роуз і Шерон їдуть додому. При цьому ущелина на в'їзді в місто зникає прямо під колесами, а туман немов переслідує Роуз і Шерон. Повернувшись додому вони виявляють, що залишилися в туманному світі. Тим часом Крістофер знаходиться у себе вдома в реальному світі, і не може бачити Роуз і Шерон.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. kino-teatr.ua — Сайлент Хілл
  2. Сайлент-Хілл/Silent Hill. Архів оригіналу за 10 червня 2015. Процитовано 27 квітня 2012.
  3. Централия — прообраз Silent Hill
  4. Сайлент Хилл 2 [Архівовано 26 квітня 2012 у Wayback Machine.] (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]