Trirachodontidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Sinognathinae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Trirachodontidae
Час існування: Тріасовий період
250-237 млн років тому
Trirachodon berryi
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Терапсиди (Therapsida)
Підряд: Цинодонти (Cynodontia)

Gomphodontia

Родина: Trirachodontidae
Crompton, 1955
Роди

Beishanodon
Cricodon
Langbergia
Sinognathus
Trirachodon

Trirachodontidae — родина терапсид підряду Цинодонти (Cynodontia), що існувала у тріасовому періоді. Скам'янілі рештки знайдені у Китаї та Південній Африці. Родина виникла у ранньому тріасі, після великого пермсько-тріасового вимирання та дуже швидко поширюється по всій Гондвані.

Опис[ред. | ред. код]

Trirachodontidae мають широкий череп та вузьку коротку морду. Два великих отвори, що називаються temporal fenestrae і проходять вздовж задньої частини черепа, мають правильну круглу форму і чітко виражені. Trirachodontidae мали чотири різці, два великих ікла та шість кутніх зубів на кожній щелепі. Будова зубів вказує на рослиноїдну дієту.[1]

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Trirachodontidae жили у посушливих регіонах із сезонними опадами.[2] Структура кістки вказує, що вони швидко росли у сезон з великою кількістю опадів і повільніше за менш сприятливих умов. Тріраходон був знайдений у формації зі складними системами нор. Ці нори, ймовірно, використовувалися багатьма особинами, щоб ховатися від хижаків, для розмноження, або укриття від несприятливих погодних умов.

Класифікація[ред. | ред. код]

Родина поділяється на дві підродини: Trirachodontinae з Африки і Sinognathinae з Китаю. Нижче наведено кладограмма за Gao et al. (2010), що показу філогенічні відносини родини:[1]

Cynognathia 

Cynognathus

 Gomphodontia 

Diademodon

 Trirachodontidae 
 Trirachodontinae 

Trirachodon

Langbergia

Cricodon

 Sinognathinae 

Beishanodon

Sinognathus

Traversodontidae


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Gao, K.-Q.; Fox, R.C.; Zhou, C.-F.; Li, D.-Q. (2010). A new nonmammalian eucynodont (Synapsida: Therapsida) from the Triassic of Northern Gansu Province, China, and its biostratigraphic and biogeographic implications. American Museum Novitates. 3685: 1—25. doi:10.1206/649.1.
  2. Botha, J.; Chinsamy, A. (2004). Growth and life habits of the Triassic cynodont Trirachodon, inferred from bone histology (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 49 (9): 619—627. Архів оригіналу (PDF) за 23 лютого 2017. Процитовано 1 березня 2017.