Snodgrassella alvi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Snodgrassella alvi

Біологічна класифікація
Домен: Бактерії (Bacteria)
Тип: Протеобактерії (Proteobacteria)
Клас: Бета-протеобактерії (Betaproteobacteria)
Ряд: Neisseriales
Родина: Neisseriaceae
Рід: Snodgrassella
Kwong & Moran, 2012
Вид: S. alvi
Snodgrassella alvi
Kwong & Moran, 2012
Посилання
Вікісховище: Snodgrassella alvi
NCBI: 1196083

Snodgrassella alvi — вид протеобактерій родини Neisseriaceae. Бактерія є частиною здорової мікрофлори кишківника медоносної бджоли (Apis mellifera) та деяких видів джмелів. Разом з Gilliamella apicola є домінуючими бактеріями у кишківнику бджіл, становлячи майже 40 % тамтешньої мікрофлори. Згідно з дослідженням, яке опубліковане у вересні 2018 року, на Snodgrassella alvi негативно впливає гліфосат, який використовується у сільському господарстві як стимулятор росту рослин. В результаті його дії спостерігалося ослаблення стійкості бджіл до шкідливих бактерій і подальше ослаблення тварин[1]. Припускається, що вплив гліфосату на мікрофлору кишківника може бути однією з причин зменшення чисельності бджіл (іншою причиною вважають інвазію кліща вароа).

Назва[ред. | ред. код]

Рід Snodgrassella названо на честь ентомолога Роберта Еванса Снодграсса, що вивчав фізіологію комах і досліджував Apis mellifera. Видова назва S. alvi відноситься до латинської назви бджіл.

Опис[ред. | ред. код]

Клітини невеликі, паличкоподібні, завдовжки 1 мкм, діаметром 0,4 мкм, нерухомі, грам-негативні[2]. Утворює колонії з іншими бактеріями в затоках кишкової стінки бджолиного кишечника. У культурі добре росте на різноманітних поживних середовищах (кров'яному, казеїновому, екстракті серця), утворюючи за два дні після посіву гладкі, білі та круглі колонії діаметром до 1 мм.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Erick V. S. Motta, Kasie Raymann, Nancy A. Moran: Glyphosate perturbs the gut microbiota of honey bees. In: Proceedings of the National Academy of Sciences 115 (41), 2018; S. 10305–10310. DOI:10.1073/pnas.1803880115.
  2. Snodgrassella alvi [Архівовано 22 серпня 2019 у Wayback Machine.] на сайті BacDive

Посилання[ред. | ред. код]