Soulseek

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Soulseek
Screenshot of the older Soulseek 156c version on Microsoft Windows
Тип Спільне використання файлів
Розробник Нір Арбель
Операційна система Microsoft Windows, також macOS та Linux у найновішій версії QT клієнту, Андроїд (неофіційний форк застосунку)
GNU фреймворк Qt
Мова програмування C++, QT
Доступні мови Англійська, нідерландська, французька, німецька, італійська, російська, іспанська, польська]
Ліцензія Proprietary freeware
Вебсайт soulseekqt.net

CMNS: Soulseek у Вікісховищі

Soulseek (англ. soulseek — пошук душі) — P2P-мережа, що використовується для обміну файлами, переважно музикою. Soulseek була створена Ніром Арбелем (англ. Nir Arbel), який працював у компанії Napster програмістом.[1]

Можливості[ред. | ред. код]

Вміст[ред. | ред. код]

Доступнісь вмісту мережі визначається самими користувачами Soulseek, як і доступ до файлів, які вони обрали для поширення.

Сервер[ред. | ред. код]

Soulseek використовує два головних сервери. Один з серверів підтримує початковий клієнт, мережу Version 156 та новіші мережі (які працюють з клієнтами 157 та QT).[2] Доки ці сервери є ключем до пошукових запитів та мають чат-кімнати, вони не беруть участі у передачі файлів між користувачами. Це з'єднання створюється лише між тими користувачами, які у цьому зацікавлені.

Пошук[ред. | ред. код]

Користувачі мають можливість шукати за назвами; результати висвітлюються списком назв, які збіглися за пошуковим запитом. Пошукові запити можуть використовувати фрази для виключення з результату. Наприклад, пошук blue suede -shoes видасть результати, в яких є слова blue та suede, але нема слова shoes.

Одноджерельне звантаження[ред. | ред. код]

Soulseek не підтримує багатоджерельного зватаження.

Банування[ред. | ред. код]

156 та 157 клієнти (але не QT, станом на липень 2011 р.) також містять можливість бану, де обрані користувачі можуть бути забаненими для запиту файлів. Це відбувається у відповідь користувачам-їздакам (тим, які беруть файли від інших користувачів, у той час як самі не поширють їх), або за якихось інших обставин, таких як суперечки, звантаження багатьох файлів одночасно чи навіть безпричинно.

Завантаження альбомів[ред. | ред. код]

Soulseek, як усі інші P2P, дає можливіть зававнтажувати як окремі файли з пошукового списку, так і цілі папки. Наприклад, якщо користувач бажає поширити цілий альбом, то він надає назву теці, які посилає до назви альбому. Користувач, в цьому випадку, має можливість звантажити одразу усі файли альбому лише однією командою.

Профайли користувачів[ред. | ред. код]

Користувачі можуть вільно заповнювати інформацію про себе (наприклад, помістити базову інформацію щодо себе, або власних правил поширення файлів), створювати список речей, які їм до вподоби, чи навпаки, чи просто прикріпити якусь світлину.

Списки бажань[ред. | ред. код]

Soulseek 156, 157 та QT клієнтів надає можливість користуватися «списком бажань», який зберігається постійно. Пошукові запити виконуються у режимі тла та при збігові результат виводиться користувачеві.

Проблеми авторських прав[ред. | ред. код]

Soulseek стверджують, що вони проти порушення авторських прав і метою їх сервісу є підтримка непідписаних художників. Це цитата з їхньої домашньої сторінки:

Soulseek не підтримує і не схвалює обмін матеріалами, захищеними авторськими правами. Ви повинні надсилати та завантажувати лише ті файли, на завантаження яких ви маєте законні підстави або отримали дозвіл на поширення[3].

Soulseek було притягнуто до суду 2008 року двома групами французької музичної індустрії, що стверджували, що Soulseek було створено для отримання несанкціонованого доступу до творів, захищених авторським правом[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thomas Mennecke (26.12.2003). Interview with Nir Arbel. slyck.com. Архів оригіналу за 12 травня 2017. Процитовано 30 квітня 2017. 
  2. Soulseek Protocol. museek-plus.org. Архів оригіналу за 12 травня 2017. Процитовано 30 квітня 2017. 
  3. Soulseek. www.slsknet.org (англ.). Архів оригіналу за 6 листопада 2018. Процитовано 6 листопада 2018. 
  4. Music Industry Takes Soulseek to Court - TorrentFreak. TorrentFreak (амер.). 20 листопада 2008. Архів оригіналу за 6 листопада 2018. Процитовано 6 листопада 2018.