Splinter Cell: Chaos Theory

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory
Розробник Ubisoft Montreal (синглплеер і кооператив)
Ubisoft Annecy (мультиплеєр)
Видавець Ubisoft
Жанр(и) Стелс-екшен
Платформа Windows, PlayStation 2, Xbox, GameCube, Nintendo DS, N-Gage, Мобільний телефон
Дата випуску 'Windows, Xbox і PS2
США США 31 березня 2005
Європейський Союз Європейський Союз 1 квітня 2005
Японія Японія 17 листопада 2005
N-Gage
США США 23 березня 2005
Європейський Союз Європейський Союз Березень 2005
Gamecube
США США 31 березня 2005
Європейський Союз Європейський Союз 8 квітня 2005
Nintendo DS'

США США 28 червня 2005
Європейський Союз Європейський Союз 1 липня 2005
Вік. обмеження ESRB: MMature PEGI:
Технічні деталі
Рушій SCX engine, заснований на Unreal Engine 2.5
Носій DVD
Попередня гра Tom Clancy's Splinter Cell: Pandora Tomorrow
Наступна гра Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent
Офіційний сайт

Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (рос. Теорія Хаосу) — відеогра в жанрі стелс-екшн, третя частина серії Splinter Cell. Гра була розроблена студією Ubisoft Montreal і видана компанією Ubisoft в США і Європі в березні 2005 року для платформ Xbox, PlayStation 2, GameCube і Windows. Також були випущені портативні версії для Nintendo DS і N-Gage. Планувалася версія для Game Boy Advance, але її скасували. У Росії і країнах СНД, локалізовану версію гри випустила компанія GFI. Головного героя Сема Фішера озвучив актор Майкл Айронсайд, також повернувся актор озвучує Ірвінга Ламберта, Дон Джордан, якого в Splinter Cell Pandora Tomorrow заміняв Денніс Хейсберт. Саундтрек до гри написаний відомим електронним музикантом Амоном Тобіна і вийшов в 2005 році на лейблі Ninja Tune.

Історія[ред. | ред. код]

Витоки Теорії Хаосу беруть початок у грі Tom Clancy's Splinter Cell, коли Канадський хакер Філіп Массі винайшов комп'ютерні алгоритми, так звані «Коди Маса», які використовувалися для інформаційної війни в Америці.

Історія в основному відбувається в країнах Азії в 2007 році. Гра починається з того, що якийсь Брюс Моргенхольт, програміст, колись працював з Філіпом Массом над проектом «Ватсон», був захоплений перуанською організацією під назвою «Глас народу», лідером якої є якийсь Уго Ласерда. Сем Фішер був посланий в Перу на порятунок Брюса, але приїхав туди занадто пізно. Брюс Моргенхольт був мертвий. Пізніше з'ясовується, що Уго Ласерда покинув Талара і поплив на кораблі під назвою «Марія Нарциса». Сем проникає на корабель і вбиває Ласерда. Відразу після цього з'ясовується, що панамський банк фігурував у справі з контрабандою зброї, якою займався Ласерда і цей банк проводив операції Ласерда і його партнерів. Фішеру дається завдання: з'ясувати від чийого імені пройшов платіж Ласерда за організацію викрадення Моргенхольта, і в той же час зробити це так, щоб виглядало все як пограбування. Далі з'ясовується, що підозри впали на Зеркезі, колишнього колегу Моргенхольта, який з якимсь Дворак збирає засекречені відомості про бойові алгоритми, відомих як «Коди Маса». Сем потрапляє в центр Нью-Йорка, і з'ясовує, що Дворак — це машина з нескінченним кодом чисел, яке оновлює сам себе, і видає все точніше уявлення самого себе. Також з'ясовується, що Дісплейс, охоронна компанія, створена старим другом Фішера, Дугласом Шетландом, здійснює охорону Зеркезі, який найняв Лассерду для викрадення Моргенхольта. Сем проникає в їх штаб-квартиру в Мідтауні і з'ясовує, що фірма Шетланда замішана у справі з кодами Маса і вони перевезли Зеркезі в Японії, на острів Хоккайдо. Фішеру було дано завдання доставити його, щоб Третій Ешелон міг допитати Зеркезі, і з'ясувати роль Дісплейс, проте Шетланд вбиває Зеркезі, а сам летить на гелікоптері. Тим часом з одного з батарей берегової артилерії СКА був здійснений запуск ракети, яка потопила Американський крейсер Уолш. Тепер, коли Зеркезі мертвий, а світ стоїть на порозі війни, Фішеру необхідно з'ясувати, чи навмисно була запущена північнокорейська ракета, що потопила крейсер «Уолш», або запуск був ініційований сигналом, що використовують коди Масса. З'ясувалося, що це саме так. Але тим часом війська Північної Кореї вторглися до Сеула. Місто практично зруйнований. А сигнал, який призвів до затоплення крейсера пройшов саме через Сеул. Але Фішер встиг дістатися до дисків в будівлі інформаційного каналу і вони дивом не потрапили до рук СКА, що послужило б виправданням вторгнення Північної Кореї. Він дістався до даху і передав дані через безпечний канал. Але літак, на борту якого знаходилися копії даних, був збитий, а Фішеру даний наказ підірвати літак, щоб дані не потрапили до рук військам СКА. Тим часом Дуглас Шетланд був помічений в Токіо. Він планує зустрітися з солдатами ІСБ. Фішер підслуховує переговори, і вбиває Шетланда. Пізніше з'ясувалося, що Адмірал Тоширо Отомо і японська ІСБ винні у військових діях між Кореєю і США. Сем пробирається всередину, зупиняє запуск нової, вже Японської ракети і доставляє Отомо до військ США.

Місії[ред. | ред. код]

  • Маяк Пунто Бланко на околиці Талара, Перу. 24 червня 2007. Знайти Брюса Моргенхольта
  • Тихий океан, 90 км на південний захід від Панамського каналу. 28 червня 2007. Вбити Угу Ласерда.
  • Банк МКАС, місто Панама, Панама. 28 червня 2007. Довідатися хто поставляв зброю Угу Ласерда.
  • США, Нью-Йорк, округ Манхеттен Гармент, пентхаус Абрахимов Зеркезі. 29 червня 2007. Встановити особу Дворака
  • Офіси Дісплейс Інтернешнл, США, Нью-Йорк, Мідтаун. 29 червня 2007. Дізнатися чи причетна Дісплейс до справи Зеркезі або просто охороняє його.
  • Японія, острів Хоккайдо, приватний особняк на околиці Саппоро. 4 липня 2007. Викрасти Зеркезі.
  • Північна Корея, околиця Пупорі, батарея берегової артилерії СКА. 6 липня 2007. Дізнатися чи навмисно КНДР потопила крейсер Уолш.

Сеул * 1, Південна Корея

Co-op:

  • Тренувальна база Третього Ешелону, форт Мід, Меріленд, США
  • Адміністрація Панамського каналу, місто Панама, Панама
  • Сеул 3, Південна Корея
  • Бункер Хімічних військ, околиця Намп'о-сі, Північна Корея
  • Вокзал, Манхеттен, Нью-Йорк, США
  • Атомна електростанція, Йогнбон, Північна Корея
  • Штаб-Квартира ООН, Манхеттен, Нью-Йорк, США

Відгуки[ред. | ред. код]

+ Джерело Оцінений
Absolute Games 90%
Ігроманія 8.5/10
Edge 8/10
Game Informer 9.75/10
GamePro 4.5/5
GameSpot 8.4/10
GameSpy 5/5
IGN 9.6/10
Official Xbox Magazine 9.9/10
Play Magazine 9.5/10
TeamXbox 9.8/10
Game Rankings.com 94%
Metacritic 94/100
MobyRank 94/100
Game Rankings.com 94%
Джерело Категорії
E3 2004 Game Critics Awards Найкраща гра на PC/Найкращий Екшн/Найкраща якість графіки.
Game Informer 50 найкращих ігор 2005 року
Official Xbox Magazine Гра № 1 для Xbox 2005 року. +

Жарти розробників та цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На рівні «Дісплейс» вам потрібно проникнути в офіс Мілана Недича. Поряд з його столом висить фотографія з написом: Ubi SWAT team 2004. Ці люди на фотографії — розробники гри.
  • У тому ж рівні спостерігається забавна сценка, як двоє найманців розмовляють про гру Prince of Persia: The Two Thrones. Цю гру розробляла та ж фірма, що і Splinter Cell.
  • У «Дісплейс», напроти офісу виконавчого директора, є кімната, в якій сидить працівник фірми, під час його допиту він буде говорити про смокінги й запитає Сема, хіба ви не шпигун?! На що Сем відповість: Так, справжній, не той, що в смокінгу — Натяк на Джеймса Бонда
  • У Гармент, в будівлі яке охороняють найманці Дісплейс, поруч із секретною кімнатою є вікно, поряд з яким лежить журнал GameInformer за 2004 року [1]
  • Якщо придивитися до фінальних титрів, то можна помітити прізвище «Alex Rodrigue». У другому рівні Теорії Хаосу на «Марії Нарциса» є медпункт. Посеред каюти варто лікарняне ліжко, а на її спинці написано: Alex Rodrigue.
  • В офісі президента банку МКАС ліворуч є картина. Підійшовши до неї, її можна відсунути вгору. За нею буде сейф. Зламавши клавіатуру, можна забрати з сейфа злиток золота.
  • У місії Хоккайдо розмовляють 2 найманця. Один з них розповідає про те, що в 2004 служив за контрактом на нафтовій вишці в Азербайджані і тоді на нього напали ніндзя. Неважко припустити, що цей ніндзя був не хто інший, як Сем Фішер.
  • У самому що ні на є початку місії на Батареї берегової артилерії СКА Фішер говорить, що забув свій ломик. На що Грімсдоттер відповідає: «Ломик використовуються тільки в дурних відеоіграх». Це недвозначний натяк на гру Half-Life.
  • У місії на Манхеттені в приміщенні, де розташований Дворак, висить телеекран, за яким крутиться рекламний ролик гри Splinter Cell: Pandora Tomorrow, а на столі лежить журнал з тим же зображенням що і на екрані.
  • У другій місії, на кораблі, першим справа Сем Фішер отримує інструктаж з приводу наявності на судні централізованої системи сигналізації, і настанови триматися тихше. У відповідь на питання Фішера: «Тобто три спрацювали сигналу тривоги - і місія закінчена?», Отримує відповідь від Ламберта: «Звичайно, ні! Це ж не відеогра, Фішер! », Що є прямою відсиланням до другої частини серії, Pandora Tomorrow, де три сигналу тривоги означали провал місії.
  • Можна створити тільки 255 записів збереження, двісті п'ятьдесят другий збереження гра відмовляється зберігати і завантажувати.
  • Навіть на вельми емоційні діалоги шкала звуку не реагує.

Посилання[ред. | ред. код]