Акула-янгол витончена

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Squatina tergocellata)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акула-янгол витончена

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Акулоангелоподібні (Squatiniformes)
Родина: Акулоангелові (Squatinidae)
Рід: Акула-ангел (Squatina)
Вид: Акула-янгол витончена
Squatina tergocellata
McCulloch, 1914

Посилання
Вікісховище: Squatina tergocellata
Віківиди: Squatina tergocellata
ITIS: 160803
МСОП: 41863
NCBI: 335008

Акула-янгол витончена (Squatina tergocellata) — акула з роду акула-ангел родини акулоангелові. Інші назви «великий плямистий морський янгол», «архієпископ».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина досягає 1,4 м. Голова велика, шкіряні складки з її боків не мають трикутних лопатей. На голові шипи середнього розміру. Морда округла з сильно бахромистими вусиками. Очі великі, округлі, містяться на верхній частині голови. За ними розташовані бризкальця. Відстань між очима і бризкальцями менше 1,5 діаметра ока. Має носові клапани. Тулуб сильно сплощений. У середній частині від голови до хвоста присутні маленькі шипики. Грудні плавці широкі, округлі. Має 2 маленьких спинних плавця, розташованих позаду черевних плавців. Анальний плавець відсутній. Хвостовий плавець невеличкий, його нижня лопать довша за верхню.

Забарвлення жовто-коричневе. На тілі і плавцях є чітко виражені плями синього або сіро-блакитного кольору і кільця коричневого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Тримається на глибинах від 130 до 400 м, зазвичай до 300 м, на континентальному шельфі. Воліє до піщаних або мулисто-піщаних ґрунтів. Активна переважно у присмерку й вночі. Є одинаком. Доволі млява акула. Полює біля дна, є бентофагом. Атакує здобич із засідки, при цьому застосовує щічний насос. Живиться костистими рибами, кальмарами, ракоподібними.

Статева зрілість самців настає при розмірі 90 см, самиць — 1,15-1,25 см. Це яйцеживородна акула. Вагітність триває 12 місяців. Самиця народжує від 2 до 9 акуленят завдовжки 33-42 см.

Здатна вкусити людини лише при сильному роздратуванні.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкає біля узбережжя штатів Західна Австралія, Південна Австралія, Новий південний Уельс (Австралія).

Джерела[ред. | ред. код]

  • Leonard Compagno, Marc Dando, Sarah Fowler: Sharks of the World. Princeton University Press, Princeton und Oxford 2005, S. 146–147 ISBN 978-0-691-12072-0.