Stenodactylus sthenodactylus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Stenodactylus sthenodactylus

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Геконоподібні (Gekkota)
Родина: Геконові (Gekkonidae)
Рід: Stenodactylus
Вид: S. sthenodactylus
Stenodactylus sthenodactylus
(Lichtenstein, 1823)
Синоніми
Ascalabotes sthenodactylus
Goniodactylus sthenodactylus
Посилання
Вікісховище: Stenodactylus sthenodactylus
Віківиди: Stenodactylus sthenodactylus
ITIS: 819309
МСОП: 198513
NCBI: 930226

Stenodactylus sthenodactylus (короткопалий гекон Ліхтенштайна) — вид геконоподібних ящірок родини геконових (Gekkonidae)[2]. Мешкає переважно в Північній Африці та на Близькому Сході.

Опис[ред. | ред. код]

Stenodactylus sthenodactylus — гекони середнього розміру, довжина яких (без врахування хвоста) становить 57 мм. Голова у них відносно велика, очі великі, зіниці вертикальні. Хвіст відносно короткий, кінцівки прилягають до тулуба, пальці дуже тонкі. Верхня частина тіла поцяткована оранжевими, жовтими, піщаними, охристими і коричневими плямами. Лапи на кінці більш світлі, на хвоста є темні і світлі поперечні смуги. У самців біля основи хвоста є помітний геміпеніс[en].

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Короткопалі гекони Ліхтенштайна широко поширені на півночі Африки, в Мавританії, Західній Сахарі, південному і східному Марокко, Алжирі (за винятком деяких районів на півночі), північному і центральному Малі, Нігері, Тунісі (зокрема на островах Джерба і Керкенна), Лівії, Чаді, північному Судані і Єгипті, зокрема на півночі Синайського півострова, а також на півдні Ізраїлю і південному заході Йорданії, спостерігалися в Джибуті, Еритреї і північній Кенії, можливо, також присутні на заході Ефіопії. Вони живуть в кам'янистій місцевості, часто позбавленій рослинності, в кам'янистих пустелях Сахари, поблизу піщаних дюн, на піщаних прибережних рівнинах, на низькотравних пасовищах і степах, а також в саванах. В Синайських горах зустрічаються на висоті до 1500 м над рівнем моря. Ведуть нічний спосіб життя, вдень ховаються під камінням. Живляться безхребетними. Самиці відкладають 1-2 яйця, які закопують і пісок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Stenodactylus sthenodactylus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 15 березня 2023
  2. Stenodactylus slevini у Reptarium.cz Reptile Database