Streaming Songs

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Streaming Songs (укр. Потокові пісні) — тижневий американський хіт-парад популярності пісень на стрімінгових платформах, що публікується в часописі «Білборд» починаючи з 2013 року[1].

Про створення хіт-параду Streaming Songs було оголошено 17 січня 2013 року. Він відбивав пісні, які найчастіше транслювалися на інтернет-радіо, а також транслювались на стрімінгових сервісах на замовлення користувачів. Новий хіт-парад був схожим на On-Demand Songs, який запустили рік тому, але брав до уваги також кількість прослуховування на «неінтерактивних» стрімах. Ще однією різницею було те, що Streaming Songs враховував дані перегляду на YouTube; до цього ці дані ігнорувались, через що беззаперечні інтернет-хіти (наприклад, «Gangnam Style») не отримали належної уваги в чартах[2].

Першим лідером чарту Streaming Songs став американський хіп-хоп-дует Macklemore & Ryan Lewis[en] з піснею «Thrift Shop», із показником 1,5 млн стрімів за тиждень в США. Також до п'ятірки кращих увійшли пісні «Locked Out of Heaven» Бруно Марса, «Diamonds» Ріанни, «Ho Hey» The Lumineers[en] та «It's Time» Imagine Dragons[2].

Після запуску Streaming Songs було змінено методологію підрахунку популярності пісень в основному чарті Billboard Hot 100, який тепер складався з трьох вирішальних компонентів: ротації на радіо (Radio Songs), продажі цифрових треків (Digital Song Sales) та стрімінг (Streaming Songs). Внесок даних стрімінгу залишався меншим, аніж у радіоефірів та продажів, проте час від часу інтернет-хіти потрапляли на вершину Hot 100, зокрема, вірусний «Harlem Shake»[2][3].

За два місяці після виходу загального чарту Streaming Songs, в Billboard почали виходити хіт-паради потокових пісень в різних жанрах та радіоформатах. У номері «Білборд» за 20 квітня 2013 вперше вийшли відповідні чарти для кантрі, R&B та хіп-хопу, рок-музики, латиноамериканської та електронної танцювальної музики. Також стрімінгові дані почали впливати на чарти «гарячих пісень» у вказаних жанрах[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Streaming Songs. Billboard (амер.). 21 січня 2013. Процитовано 27 серпня 2022. 
  2. а б в Petroluongo, Silvio (17 січня 2013). New Dance/Electronic Songs Chart Launches With Will.i.am & Britney at No. 1. Billboard (амер.). Процитовано 27 серпня 2022. 
  3. Unterberger, Andrew (5 грудня 2019). 2013 Was the Year That… Streaming Officially Became Unignorable. Billboard (амер.). Процитовано 27 серпня 2022. 
  4. Billboard Magazine — 20 April 2013