Стиракозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стиракозавр - рослинноїдний динозавр ів родини цератопсидів. Жив у кінці крейдового періоду.

†Стиракозавр
Час існування: Пізня Крейда
Реконструкція стиракозавра
Реконструкція стиракозавра
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Підклас: Діапсиди (Diapsida)
Інфраклас: Архозавроморфи (Archosauromorpha)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Птахотазові Ornithischia
Підряд: Цераподи (Cerapoda)
Інфраряд: Цератопси
Родина: Цератопсові (Ceratopsidae)
Підродина: Центрозаврини
Рід: Стиракозавр Styracosaurus
Посилання
Вікісховище: Styracosaurus
Віківиди: Styracosaurus
EOL: 4531619
Fossilworks: 38860

Опис[ред. | ред. код]

Шипи[ред. | ред. код]

Від інших родичів, наприклад, трицератопсоа (Triceratops) і Хазмозавра (Chasmosaurus), стиракозавра відрізняє форма кісткового коміра і розташування рогів. У задній частині коміра у нього було до шести довгих, спрямованих назад шипів. Шипи меншого розміру розташовувались по краю коміра. Крім того, у стиракозавра був один великий ріг на носі, але над бровами роги були відсутні.

Комір[ред. | ред. код]

Кістковий комір, мабуть, давав деякий захист вразливій шиї тварини, куди зазвичай буває спрямована атака хижака. Але у стиракозавра комір був досить крихким і при нападі міг ламатися. Швидше за все, комір і шипи грали роль пізнавальних знаків для привертання уваги самок, а може бути, і для захисту території. Не виключена можливість того, що комір стиракозавра був яскраво пофарбований. Деякі вчені навіть вважають, що стираккозавр при бажанні міг змінювати колір коміра, як хамелеон змінює колір шкіри.

Захист[ред. | ред. код]

Його потужне захисне озброєння було життєвою необхідністю: за стадами великих травоїдних завжди слідували грізні хижаки, що збирають з них «данину». Ймовірно, при нападі на стадо дорослі стиракозаври утворювали коло, виставивши назовні шипасті рогаті голови. Через такий заслін важко було прорватися навіть тиранозавру, і хижаки воліли атакувати відсталих і ослаблих особин.

Еволюція[ред. | ред. код]

Стиракозавр - один з найдосконаліших цератопсів. У представників родини цератопсидів була найкраща броня. Вони розділилися на хазмозавринів та ценрозавринів. І обидвох підродин гарна зброя. Стиракозавр належить до одних з останніх цератопсів, які з'явилися ще в юрі.

Примітки[ред. | ред. код]

http://dinopedia.ru/dinosaur.php?id=85