Sugar, або В джазі тільки дівчата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sugar
Постер
Оригінальна назва Some Like It Hot
Автор музики Джул Стайн
Слова Боб Меррілл
Мова першотвору English
Жанр мюзикл

Sugar (з англ. дослівно «цукор», «цукерочка», «солоденька», в укр. версії використовується «Душечка» – ім'я героїні; варіанти назви «Some Like It Hot» – з англ. «Дехто любить гарячіше»,«У джазі тільки дівчата» ) – мюзикл на лібрето Пітера Стоуна, з музикою Джула Стайна та текстами Боба Меррілла. Створений на основі кінофільму 1959 року «Some Like It Hot», який адаптували Біллі Уайлдер та І.А.Л. Даймонд з оповідання Роберта Торена та Майкла Логана. Прем'єра мюзиклу відбулася на Бродвеї в 1972 році, а через двадцять років – у Вест-Енді.

Синопсис[ред. | ред. код]

Події розгортаються в США 30-х років ХХ століття. У період великої депресії, економічних криз, тотального безробіття, процвітання корупції  та бандитизму (епоху гангстерів та джазу) діячі культури змушені заробляти не лише власним талантом, але й де прийдеться.[1] Двоє безробітних друзів-музикантів, бас-гітарист Джеррі та саксофоніст Джо, стають свідками Бійні в день Святого Валентина у Чикаго. Для того, щоб уникнути переслідувань гангстера Спац Палаццо та його найманців, вони переодягаються у жіночі образи та долучаються до повністю жіночого за складом ансамблю «Красуня Сью та її великосвітський джаз», який саме збирається їхати з міста на гастролі до Маямі-Біч.

Ситуація ускладнюється, коли Джо, якого відтепер кличуть Джозефіною, закохується у прекрасну співачку колективу – Шугар Кейн (солодку Душечку), яка трохи зловживає алкоголем, що, як правило, заважає їй свідомо обрати собі гідного партнера. Понад усе Душечка мріє одружитися з мільйонером, що й спонукає Джо переодягнутись у чоловіка її мрії та спробувати підкорити її серце.

Тим часом заможний та літній Осгуд Філдінг-молодший переслідує Дафну, не підозрюючи, що вона є насправді Джеррі. Джері начебто розуміє, що йому ось-ось доведеться розкрити правду про свою справжню стать надмірно палкому прихильнику, однак сам починає трохи захоплюватися та насолоджується усіма коштовними подарунками, які отримує, а в голові паморочиться від уявних ілюзорних перспектив багатого життя.

Повний хаос настає, коли Спац та його банда виходять на готель та з’ясовують, хто ж такі насправді Джозефіна та Дафна.

Постановки[ред. | ред. код]

«Sugar» відкрився на Бродвеї у  Majestic Theatre  9 квітня 1972 року після 14 переглядів і закрився 23 червня 1973 року після 505 вистав. Продюсером виступив Девід Меррік, режисером та хореографом був Гувер Чемпіон. У першому акторському складі взяли участь Роберт Морс у ролі Джеррі /Дафни, Тоні Робертс у ролі Джо/Джозефіни, Ілейн Джойс у ролі Шугар Кейн (Душечки), Сіріл Рітчард у ролі Осгуда Філдінга-молодшого, Шейла Сміт у ролі Красуні Сью та Стів Кондос у ролі Спац Палаццо. Сценографія – Робін Вагнер, костюми створив – Елвін Кольт, художник по світлу – Мартін Аронштейн. Пізніше в ході показів Елейн Джойс була замінена Памелою Блер.

У 1975 році ця версія була поставлена в Teatro de los Insurgentes у Мехіко. Були задіяні співак Енріке Гусман, актори Ектор Бонілла та Сільвія Паскуель. Через величезний успіх, мюзикл був поставлений також у Мадриді, Іспанія, двома роками пізніше з більшістю касту з Мексики.

У 1986 році в Lola Membrives theatre у Буенос-Айресі, Аргентина, мюзикл також був поставлений та мав великий успіх. Сузана Гіменес у ролі Душечки, Артуро Пуйг у ролі Джо/ Джозефіни та Рікардо Дарін у ролі Джеррі/Дафни були зірками цієї версії разом з Норми Понс, Амбара Ла Фокса, Роберто Катарінеу, Франсіско Наполі та Гогу Андреу в ролі Осгуда Філдінга-молодшого. Режисером цієї сценічної версії, що була закрита через три роки в 1988 році, був Маріо Морган.

Мюзикл був показаний в 1991 році в West Yorkshire Playhouse в режисурі Джуда Келлі. Томмі Стіл дивився цей показ, та постановку на Вест Енді у головній ролі вже з Томмі Стілом було відкрито Prince Edward Theatre 19 березня 1992 року та закрито 20 червня 1992 року. Мюзикл змінив назву на назву фільму «Some Like It Hot».

У національному гастрольному турі 2002–2003 років у США Тоні Кертіс зіграв роль Осгуда Філдінга-молодшого у дещо зміненій постановці під назвою Some Like It Hot: The Musical. Кертіс зіграв Джо в оригінальному фільмі 1959 року. Костюми, що збереглися з цього гастрольного туру можна побачити у колекції музею Costume World Broadway у Помпано-Біч, Флорида.

Нова постановка шоу тривала у Westchester Broadway Theatre в Елмсфорді, штат Нью-Йорк, з квітня 2010 року по липень 2010 рік.

У лютому /березні 2011 року Pimlico Opera представила нову постановку у Великій Британії у жіночій в’язниці Send Prison в Сурреї. В акторському складі були як професійні актори, так і ув'язнені.

6 березня 2011 року Musical Theatre West in Long Beach, штат Каліфорнія, представив концертну версію шоу в рамках серії «Reiner Reading» з Ларрі Рабеном («Forever Plaid»), Бетс Малоуном («The Marvelous Wonderettes») та Ніком Санта-Марією (мюзикл «Продюсери»).

Данська версія мюзиклу була створена у 2011 році у Folketeateret в Копенгагені під назвою «Ingen er Fuldkommen» («Ніхто не ідеальний»). Шоу відкрилося в жовтні, в ньому взяла участь датська актриса мюзиклів Марія Лусія.

42nd Street Moon (театральна компанія у Сан-Франциско) представила «Sugar» в рамках свого 19 сезону 4-22 квітня 2012 року.

У 2016 році відбулася прем’єра мюзиклу в Барселоні, Іспанія. Вся вистава була перекладена іспанською та каталонською мовами та йшла в театрах до квітня 2018 року.

«Sugar, або В джазі тільки дівчата» – Київ, Україна.[ред. | ред. код]

27 та 28 березня 2015 року успішно відбулася прем’єра мюзикла «Sugar, або В джазі тільки дівчата» у Київському національному академічному театрі оперети, Україна[2][3][4].

Режисер-постановник – н. а. України Богдан Струтинський, диригент-постановник, хормейстер-постановник – Ігор Ярошенко, балетмейстер-постановник – Вадим Прокопенко, художник-постановник – Андрій Романченко, художники з костюмів – Ірина Давиденко, Андрій Романченко, світлове оформлення – Руслан Долинич.

Переклад українською Яни Іваницької.


У ролі Красуні Сью — з. а. України Ася Середа — Голдун, Мар’яна Боднар, у ролі Дани Ковальчик (Душечки) — з. а. України Галина Грегорчак-Одринська  з.а. України Олена Арбузова, Ольга Федоренко, у ролі Джо/Джозефіни — з. а. України Сергій Авдєєв, Євген Прудник, у ролі Джеррі/Дафни — з. а. України Арсен Курбанов, Євген Прудник, у ролі Озгуда Філдінга-молодшого — Народний артист України Микола Бутковський, н.а. України Сергій Бондаренко.

Музичні номери[ред. | ред. код]

Акт I
  • "When You Meet a Man in Chicago" – Sweet Sue and All Girl Band
  • "Penniless Bums" – Джеррі, Джо та безробітні музиканти
  • "Tear the Town Apart" – Банда Палаццо
  • "The Beauty That Drives Men Mad" – Джеррі та Джо
  • "We Could Be Close" – Джеррі та Душечка
  • "Sun on My Face" –  Джеррі, Джо, Душечка, Красуня Сью, Бінсток та Ансамбль
  • "November Song" – Мільйонери та Осгуд Філдінг-молодший
  • "Sugar" – Джеррі та Джо
Акт II
  • «Hey, Why Not!» – Душечка та Ансамбль
  • «Beautiful Through and Through» – Осгуд Філдінг-молодший та Джеррі
  • «What Do You Give to a Man Who's Had Everything?» – Джо та Душечка
  • «Magic Nights» – Джеррі
  • «It's Always Love» – Джо
  • «When You Meet a Man in Chicago» – Джеррі, Джо, Душечка, Красуня Сью, Ансамбль

Фінальну пісню «People in My Life» (Душечка) було вилучено під час передоглядів, але вона з'являлася в деяких подальших постановках.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Оригінальна бродвейська постановка[ред. | ред. код]

Рік Нагорода Категорія Номінація Результат
1973 Премія Тоні Найкращий мюзикл Номіновано
Найкращий виступ провідного актора у мюзиклі Роберт Морс Номіновано
Найкраща режисура мюзиклу Гувер Чемпіон Номіновано
Найкраща хореографія Номіновано
Drama Desk Award Видатний актор мюзиклу Роберт Морс Перемога
Theatre World Award Елейн Джойс Перемога

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «В джазі тільки дівчата, або Sugar» ( ПЕРЕНЕСЕННЯ з 25.04 2020 — ПАРНІ РЯДИ та з 08.04.2021) - Київські театри - Театр оперети в києві, Київський національний академічний театр оперети. operetta.com.ua. Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 4 липня 2021.
  2. ЛИСТОПАД, Олег (31 березня 2015). Коли у джазі тільки дівчата. Урядовий Кур’єр. Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 5 липня 2021.
  3. Премьера мюзикла "Sugar, или в джазе только девушки" в Киевском театре оперетты - УНИАН. photo.unian.net (рос.). Архів оригіналу за 9 липня 2021. Процитовано 5 липня 2021.
  4. Хрещатик - новини та життя української столиці. http://kreschatic.kiev.ua/ (uk-UA) . Архів оригіналу за 27 березня 2020. Процитовано 5 липня 2021.