Sumitomo Chemical

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sumitomo Chemical Co., Ltd.
住友化学株式会社
Тип
Форма власності кабусікі-ґайся
Галузь Хімічна промисловість
Засновано 1913
Штаб-квартира Токіо, Японія
Продукція Добрива, продукти нафтохімії тощо
Виторг ¥1788,2 млрд (2008)
Операційний прибуток (EBIT) ¥2,1 млрд (2008)
Чистий прибуток -¥59,2 млрд (2008)
Власник(и) The Master Trust Bank of Japand[2][3], Custody Bank of Japand[3], Sumitomo Life[1] і Nippon Life Insurance Companyd[1]
Співробітники 26902 (2009)
Дочірні компанії
  • Dainippon Sumitomo Pharma
  • Член Sumitomo Group[4]
    sumitomo-chem.co.jp
    CMNS: Sumitomo Chemical у Вікісховищі
    Штаб-квартира компанії.

    Sumitomo Chemical (яп. 住友化学株式会社) — японська компанія хімічної промисловості. Входить до кейрецу Sumitomo Group. Компанія займає 419 місце в Fortune Global 500 (2011).[5]

    Історія[ред. | ред. код]

    Довоєнний період[ред. | ред. код]

    Історія компанії сходить до 1913 року, коли компанія Sumitomo перейнялася викидами двоокису сірки при виплавці міді. У результаті з сірчистих викидів було налагоджено виробництво добрив. Це виробництво стало початком хімічного бізнесу групи Sumitomo.

    З моменту заснування компанія шукала нові можливості для розширення бізнесу в хімічній галузі. В результаті, компанія налагодила випуск аміаку і пов'язаних з ним хімічних речовин.

    У 1944 році Sumitomo Chemical поглинає Japan Dyestuff Manufacturing Company, виробника барвників. До цього моменту були закладені основи базових виробництв компанії: барвники, добрива, фармацевтичні препарати.

    Післявоєнний період[ред. | ред. код]

    Бурхливий розвиток японської економіки в повоєнні роки диктувало необхідність розвитку сучасної нафтохімічної промисловості в країні. У 1958 році Sumitomo Chemical запускає свій перший нафтохімічний комплекс у префектурі Ехіме. У 1965 році компанія ввела свій другий нафтохімічний комплекс у префектурі Тіба.

    У 1984 році компанія входить в проект нафтохімічного комплексу в Сінгапурі. Потужності цього підприємства постійно модернізувалися і до 1997 року подвоїлися.

    У рамках політики глобалізації бізнесу компанія створює філії, що виробляють добрива в США і у Франції: Valent USA Corporation і Philagro France.

    Сучасний етап[ред. | ред. код]

    У 2004 компанія, спільно з Saudi Aramco, бере участь у розробці техніко-економічного обґрунтування проекту одного з найбільших нафтопереробних і нафтохімічних комплексів у світі в Rabigh на узбережжі Червоного моря. Підприємство вводиться в дію в 2006 році.

    Для посилення фармацевтичного напряму бізнесу компанія виділяє його в окрему структуру — Sumitomo Pharmaceuticals Co. Ltd. У 2005 році Sumitomo Pharmaceutical і Dainippon Pharmaceuticals об'єдналися в Dainippon Sumitomo Pharma (DSP).

    Дочірні компанії[ред. | ред. код]

    Всього компанія володіє частками в 126 компаніях. Найбільші з них:

    Див. також[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в https://www.sumitomo-chem.co.jp/english/ir/finance/factsheetSumitomo Chemical.
    2. 大株主の状況 < 有価証券報告書
    3. а б https://www.sumitomo-chem.co.jp/english/ir/finance/factsheet/Sumitomo Chemical.
    4. 住友グループ発展略図 広報委員会加盟33社
    5. Fortune Global 500. Архів оригіналу за 5 березня 2012. Процитовано 15 червня 2013.

    Посилання[ред. | ред. код]