Суперзавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Supersaurus lourinhanensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Суперзавр
Суперзавр
Суперзавр
Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Зауропсиди
Ряд: Ящеротазові
Родина: Diplodocidae
Рід: Supersaurus
Вид: Supersaurus vivianae
Supersaurus vivianae
Jensen, 1985
Посилання
Вікісховище: Supersaurus
Віківиди: Supersaurus
Fossilworks: 56456

Суперзавр (Supersaurus) - гігантський завроподоморфний динозавр, рештки відомі з верхньої крейди Колорадо (США). Відомий за кількома ребрами, лопаткою, тазом, залишками кінцівок і хребців. Не виключено, що рештки суперзавра належать до різних родів. Суперзавр досягав 33-34 метра в довжину, важив суперзавр близько 35-40 тонн[1].

Систематика[ред. | ред. код]

Порівняння розмірів деяких великих завроподів

Систематика цього таксона має довгу і дуже заплутану історію. Одночасно з кістками суперзавра в 1970-х роках в США було виявлено кілька інших викопних кісток, які американський палеонтолог Джеймс Йенсен (англ. James A. Jensen) хотів описати під назвою Ultrasaurus macintoshi, про що і повідомив колегам (і ця назва багатьма цитувалася і в науковій літературі і в ЗМІ), але дослідник вирішив не робити скоростиглого опису, а почекати нових знахідок. Потім в Кореї знайшли не дуже зрозумілу кістку (прийняли плечову кістку за стегно, перебільшили передбачувані розміри всього динозавра) і описали її як новий вид ультразавр (Ultrasaurus tabriensis Kim, 1983; з тих же диплодоків Sauropoda).

Майже одночасно (1985 р.) Йенсен описав нові види Supersaurus vivianae, Dystylosaurus edwini і Ultrasaurus macintoshi. Палеонтолог Ольшевський зауважив, що під одним ім'ям цитуються два різних динозавра і в 1991 році переробив назву «американця» на Ultrasauros, змінивши одну літеру, щоб не було плутанини з «корейцем». Потім, виявилося, що американський Ultrasauros - не самостійний вид, а збірна химера, і його кістки насправді належать суперзавру. Згідно з Міжнародним кодексом зоологічної номенклатури, тобто строго по науці, назва Ultrasaurus це nomen nudum (немає строго наукового опису і вона може бути пізніше теж сінонімізірована з іншим близьким родом), але це інший таксон, який ніякого відношення не має до суперзавра.

Синоніми[ред. | ред. код]

Слід розрізняти дві схожі родові назви, Ultrasaurus Kim, 1983 (передостання буква U; нині ультразавр), і таксон Ultrasauros Ольшевський, 1991 (передостання буква O), який в даний час вважається молодшим синонімом роду Supersaurus Jensen, 1985.

  • Dystylosaurus Jensen, 1985
  • Ultrasauros Olshevsky, 1991
Скелет суперзавра в Північноамериканському музеї давньої життя

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Jensen, J.A. 1985. Three new sauropod dinosaurs from the Upper Jurassic of Colorado. Great Basin Naturalist, 45: 697-709.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lovelace, David M.; Hartman, Scott A.; and Wahl, William R. (2007). "Morphology of a specimen of Supersaurus (Dinosauria, Sauropoda) from the Morrison Formation of Wyoming, and a re-evaluation of diplodocid phylogeny". Arquivos do Museu Nacional 65 (4): 527-544.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]