Tabula Hungariae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Tabula Hungariae, Інгольштадт
Приблизний розмір території, що покривається Tabula Hungariae

Tabula Hungariae (або «Мапа Лазаря»[1]) — найраніша зі збережених друкованих мап Угорщини, імовірно створена угорцем Лазарем Деком (Lázár deák) до 1528 року. Зберігається в Національній бібліотеці імені Ференца Сечені, в Будапешті. Була внесена в список ЮНЕСКО «Пам'ять світу» в 2007 році[2].

Опис[ред. | ред. код]

Мапа розміром приблизно 65×85 сантиметрів і орієнтована в напрямку з південного заходу на північний схід. Вона показує поселення і ландшафт Угорського королівства на початок XVI століття. Південні території окуповані Османською імперією і позначені іншим кольором. Так як промальовані лише південні частини біля кордонів, вважається, що метою створення карти могла бути підготовка до війни проти Імперії. Деякі з показаних на карті поселень зникли в результаті окупації і воєн.

Найціннішою інформацією мапи є назви і описи поселень. На ній близько 1400 географічних іменувань, 1270 з яких відносяться до поселень (365 з них - на посттріанонській території Угорщини). У нижній частині карти розташований опис країни німецькою і латиною.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lázár térképe[недоступне посилання з лютого 2019]
  2. Tabula Hungariae. UNESCO Memory of the World Programme. 16 травня 2008. Архів оригіналу за 20 жовтня 2016. Процитовано 15 грудня 2009.