Tartarocyon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tartarocyon
Період існування: 12.8–12.0 млн р. т.
середній міоцен
голотип нового виду й роду
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Родина: Амфіціонові (Amphicyonidae)
Рід: Tartarocyon
Solé, Lesport, Heitz & Mennecart, 2022
Вид:
T. cazanavei
Біноміальна назва
Tartarocyon cazanavei
Solé, Lesport, Heitz & Mennecart, 2022

Tartarocyon cazanavei — гігантський хижий родини Amphicyonidae з пізнього середнього міоцену Франції[1].

Життєва художня реконструкція пари Tartarocyon cazanavei в природному середовищі

Серравалльські наземні хребетні дуже рідко зустрічаються на північній околиці Піренейських гір. Нижня щелепа нового великого розміру амфіціоніди (≈ 200 кг) тут описана з морських відкладень Sallepisse (12,8–12,0 млн років тому). Попри те, що цей новий таксон за розмірами близький до деяких європейських амфіціонід міоцену (наприклад, Amphicyon, Megamphicyon і Magericyon), унікальна морфологія його p4, невідома в цій кладі, дозволяє створити новий рід Tartarocyon з єдиним наразі видом Tartarocyon cazanavei. Цей таксон може бути похідним від амфіціоніну типу Cynelos. Опис цього нового таксону підкреслює розмивання екологічного та морфологічного різноманіття Amphicyonidae у відповідь на добре відомі події міоцену (тобто, розселення ссавців в ранньому міоцені від Африки до Євразії, кліматичний перехід середнього міоцену, валлезійська криза)[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Тартаро — це ім'я легендарного велетня-людожера, що живе в південно-західних французьких Піренеях, включаючи Беарн, де вперше було описано скам'янілість. –cyon – грецьке слово, що значить «пес». Видовий епітет присвячується пану Алену Казанаву, власнику місцевості, який багато років допомагав у розкопках[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Floréal Solé, Jean-François Lesport, Antoine Heitz and Bastien Mennecart. A New Gigantic Carnivore (Carnivora, Amphicyonidae) from the late middle Miocene of France // PeerJ. — 2022. — Вип. 10. — С. e13457. — DOI:10.7717/peerj.13457. (англ.)