Шаблон:Медпопередження

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
{{i}} Документація шаблону[перегляд] [редагувати] [історія] [очистити кеш]

Призначення

Початково цей шаблон використовувався у всіх статтях на медичну тематику і розцінювався як дисклеймер (відмова від відповідальності), але юридичної потреби в такому дисклеймері немає, оскільки посилання на загальну відмову від відповідальності є внизу кожної сторінки Вікіпедії, а там, зі свого боку, є посилання на відмову від відповідальності за вміст. Тим не менш, за результатами обговорення в Кнайпі вирішено, суто з міркувань турботи про читачів, залишати цей шаблон-попередження у тих статтях, інформацію з яких читачі можуть використати для самолікування. Тобто тепер вживання цього шаблону в статтях на медичнку тематику має бути обмеженим. Зокрема:

  • Шаблон варто додавати лише в ті статті, які містять інформацію про діагностику та/або лікування хвороб, а також у статті про медпрепарати, де є практична інформація щодо їх вживання (дозування, період та умови прийому тощо), яку потенційно можна використати як інструкцію до дії.
  • Цей шаблон-попередження слід додавати на початку того розділу, який містить потенційно небезпечну медичну інформацію. Якщо таких розділів більше, то його варто додати лише до першого з таких розділів. Шаблон не слід додавати на початку статті, якщо у вступі немає релевантної інформації, яку можна було б розцінити як медичні інструкції чи поради.
  • Якщо стаття не містить інформації, яку можна було б розцінити як медичні інструкції чи поради, його слід звідти вилучити.

Див. також