Tessellatia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tessellatia
Період існування: пізній тріас, 220–211 млн р. т.
Голотип черепа Tessellatia in various views and interpretations
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клада: Терапсиди (Therapsida)
Клада: Цинодонти (Cynodontia)
Клада: Probainognathia
Рід: Tessellatia
Gaetano et al., 2022 в різних представленнях і інтерпретаціях
Вид:
T. bonapartei
Біноміальна назва
Tessellatia bonapartei
Gaetano et al., 2022

Tessellatia — вимерлий рід пробіногнатійних цинодонтів з пізнього тріасу формації Лос-Колорадос Ла-Ріоха, Аргентина. Рід містить один вид, T. bonapartei, відомий за частковим черепом[1].

Відкриття й назва[ред. | ред. код]

Формація Лос-Колорадос

Зразок голотипу Tessellatia, PULR-V121, був виявлений у верхніх шарах формації Лос-Колорадос у Національному парку Талампая в провінції Ла-Ріоха, Аргентина. Зразок складається з частини черепа, включаючи морду та орбітальну область, і нижню щелепу[1].

У 2022 році Гаетано та ін. описав Tessellatia як новий рід і вид пробіногнатійних цинодонтів. Родова назва «Tessellatia» походить від лат. tessella (окремі плитки, що утворюють мозаїку), стосовно до конгломерату базальних і похідних ознак, які можна побачити в таксоні. Видова назва bonapartei на честь аргентинського палеонтолога Хосе Ф. Бонапарта, який описав перші скам’янілості цинодонта з формації Лос-Колорадос[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Gaetano, L. C.; Abdala, F.; Seoane, F. D.; Tartaglione, A.; Schulz, M.; Otero, A.; Leardi, J. M.; Apaldetti, C.; Krapovickas, V.; Steimbach, E. (2022). A new cynodont from the Upper Triassic Los Colorados Formation (Argentina, South America) reveals a novel paleobiogeographic context for mammalian ancestors. Scientific Reports. 12 (1): Article number 6451. doi:10.1038/s41598-022-10486-4. PMC 9038739. PMID 35468982.