The Helpful Fox Senko-san

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Sewayaki Kitsune no Senko-san
世話やきキツネの仙狐 (せんこ)さん
Sewayaki Kitsune no Senko-san
Жанрфентезі[1][2], комедія[1][2]
Аудиторіясейнен
Манґа
АвторРімукоро
ВидавецьKadokawa Shoten
Аудиторіясейнен
ІмпринтKadokawa Comics Ace
ЖурналComic Newtype
Період випуску6 жовтня 2017 — 18 листопада 2022
Кількість томів12
Телевізійний аніме-серіал
РежисерТомоакі Кішіда
СценаристЙошіко Накамура
КомпозиторЙошіакі Фуджісава
СтудіяDoga Kobo
ЛіцензіатFunimation
МережаAT-X, Tokyo MX, TVA, KBS, SUN, BS11
Період показу10 квітня 2019 — 26 червня 2019
Кількість серій12

The Helpful Fox Senko-san (яп. 世話やきキツネの仙狐さん Севаякі Кіцуне но Сенко-сан, «Турботлива лисиця Сенко-сан») — манґа авторства Рімукоро, що випускається в журналі Comic Newtype видавництва Kadokawa Shoten з 6 жовтня 2017 року[3].

2 грудня 2018 року було анонсовано створення аніме-адаптації роботи, яка була довірена студії Doga Kobo[4]. Режисером серіалу був затверджений Кошіда Томоакі, написання сценарію було доручено Накамурі Йошікі, раніше відомому за екранізаціями Monthly Girls' Nozaki-kun і Tada Never Falls in Love[5]. Музичний супровід до картини написав композитор Фуджісава Йошіакі[6]. Прем'єра серіалу відбулася на різних телеканалах Японії 10 квітня 2019 року[7]. З 5 квітня того ж року було запущено трансляцію інтернет-радіопостановки Sewayaki Kitsune no Senko-san: Senko-san to Nakano-kun no mofumofu hour~ з виконавцями головних ролей — Сувабе Джюн'ічі і Вакі Адзума — у ролі ведучих[8].

Сюжет[ред. | ред. код]

Курото Накано працює клерком в одній з японських «чорних компаній» — фірм, які змушують співробітників працювати на знос. Подібний виснажливий спосіб життя дуже позначається на стані Накано, через що при стресі той починає випускати депресивну темряву, здатну впливати навіть на навколишніх людей. За клерком весь цей час спостерігали три кіцуне, одна з яких — на ім'я Сенко — вирішує добровільно спуститися зі світу богів і допомогти Накано подолати життєві труднощі.

Повернувшись одного разу з роботи, Накано виявив у себе на кухні Сенко, яка готує йому вечерю у вигляді маленької дівчинки, і, злякавшись звинувачень сусідів в розбещенні неповнолітньої, виставив її за двері. Однак кіцуне все ж вмовила клерка прийняти її допомогу, але продовжила натикатися на труднощі з боку Накано, який відмовляється вірити в чиюсь безкорисливу прихильність до нього[9].

Головні герої[ред. | ред. код]

Курото Накано (яп. 中野)

Сейю: Сувабе Джюн'ічі[6]

Сенко (яп. 仙狐)

Сейю: Вакі Адзума[6]

Сіро (яп. シロ)

Сейю: Учіда Маая[6]

Ясуко Коендзі (яп. 高円寺安子)

Сейю: Сакура Аяне[6]

Йодзора (яп. 夜空)

Сейю: Кітамура Ері[6]

Критика[ред. | ред. код]

Критики порталу Anime News Network виставили аніме-серіалу середні оцінки. Ребека Сільверман відзначала, що зовні сюжет роботи нагадує манґу Miss Kobayashi's Dragon Maid, однак носить більш спокійний характер повсякденного жанру, ніж чистої комедії[9]. Зі свого боку Терон Мартін визнав, що The Helpful Fox Senko-san в кінці 2010-х є одним з найбільш виражених прикладів особливого класу аніме-серіалів, що носять збірна назва «іясікей» (яп. 癒し系, букв. «лікувальна система») і спрямованих на надання заспокійливого і навіть цілющого впливу на глядача. Крім того, Мартін відзначав, що образ Сенко був добре опрацьований творцями картини і пропонував природно милого персонажа замість нав'язування Мое-елементів, характерного для інших робіт. Зауваженням всіх критиків порталу для першої серії The Helpful Fox Senko-san стало використання кліше у вигляді сцени з ерогенною зоною в хвості у антропоморфної тварини, хоча, на думку Терона Мартіна, дана сцена не була надмірно переграна, щоб зуміти зіпсувати настрій від перегляду. Нік Крімер підкреслював, що основа сюжету роботи у вигляді перевантаженого Накано, що накопичує в собі втому і образи, але не здатного чинити опір труднощам, є досить точною картиною сучасного суспільства. Критик вважав, що The Helpful Fox Senko-san був поданий як осуд світоустрою, що підвело людей і позбавило їх простих щоденних задоволень.

Також, на думку Мартіна, серіал став одним з найгірших у весняному сезоні 2019 року за технічними параметрами, особливо був відзначений дизайн персонажів, охарактеризований критиком як «плоский і грубий»[9]. Проте, оглядачі відзначали непоганий потенціал у роботи і визнали, що вона здатна принести радість своєму глядачеві.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Kincaid, Chris (28 липня 2019). The Helpful Fox Senko-san, Male Fantasy or Something Deeper?. Japan Powered (англ.). Процитовано 24 січня 2024. 
  2. а б Komatsu, Mikikazu (10 березня 2020). Kana Hanazawa & Jun Fukushima Introduce The Helpful Fox Senko-san Manga Sixth Volume in PV. Crunchyroll. Архів оригіналу за 30 квітня 2023. Процитовано 24 січня 2024. 
  3. 800歳のキツネ娘に甘えたい、もっふもふ新連載「世話やきキツネの仙狐さん (яп.). Natalie. 6 жовтня 2017. Архів оригіналу за 3 травня 2019. Процитовано 18 листопада 2019. 
  4. 「世話やきキツネの仙狐さん」TVアニメ化、800歳のキツネ娘に甘やかされる (яп.). Natalie. 3 грудня 2018. Архів оригіналу за 3 квітня 2020. Процитовано 18 листопада 2019. 
  5. Sewayaki Kitsune no Senko-san Manga About Fox Spirit Gets TV Anime (англ.). Anime News Network. 2 грудня 2018. Архів оригіналу за 3 грудня 2018. Процитовано 18 листопада 2019. 
  6. а б в г д е Sewayaki Kitsune no Senko-san TV Anime Reveals Main Cast (англ.). Anime News Network. 14 лютого 2019. Архів оригіналу за 15 лютого 2019. Процитовано 18 листопада 2019. 
  7. Sewayaki Kitsune no Senko-san TV Anime's Promo Video Reveals April 10 Premiere (англ.). Anime News Network. 8 березня 2019. Архів оригіналу за 25 травня 2019. Процитовано 18 листопада 2019. 
  8. 世話やきキツネの仙狐さん~仙狐さんと中野くんのモフモフアワー~ (яп.). Onsen. Архів оригіналу за 15 квітня 2019. Процитовано 18 листопада 2019. 
  9. а б в The Spring 2019 Anime Preview Guide: The Helpful Fox Senko-san (англ.). Anime News Network. 10 квітня 2019. Архів оригіналу за 30 червня 2019. Процитовано 18 листопада 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]