Теризинозавриди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Therizinosauridae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теризинозавриди
Час існування: крейда,
~124–66 млн р. т.
Нотроніхус
Нотроніхус
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові
Клас: Плазуни
Підклас: Динозаври
Ряд: Ящеротазові
Інфраряд: Теризинозаври
Родина: Теризинозавриди (Therizinosauridae)
Роди
Посилання
Вікісховище: Category: Therizinosauridae
Fossilworks: 38552

Теризинозавриди (Therizinosauridae) — родина рослиноїдних або всеїдних тероподових динозаврів, що належать до групи Therizinosauroidea. Викопні рештки теризинозавридів були виявлені у відкладеннях від середньої до пізньої крейди в Монголії, Китаї і США.

Опис[ред. | ред. код]

Характерними особливостями даної групи є наявність великих кігтів косої форми. Також можливо, що представники родини мали примітивне оперення.

Поширення[ред. | ред. код]

В цей час[коли?] основні представники даної родини відомі з крейдяних відкладень, знайдених в Азії: Казахстан, Китай, Монголія, Росія і Таджикистан. Найдений в ранньоюрських шарах Eshanosaurus на територіі Китаю, можливо також належить до даної родини й в такому випадку буде найбільш раннім з відомих теризинозавридів[1]. Окрім того відомий один рід з пізньокрейдяних відкладень Північної Америки — Nothronychus, знайдений в штатах Нью-Мексико і Юта.

Класифікація[ред. | ред. код]

Енігмозаври

Термін «теризинозавриди» був запропонований Євгеном Малєєвим в 1954 р., за назвою одного з його представників — Теризинозавра, якого Малєєв спочатку вважав видом гігантської черепахи[2]. Подальші дослідження показали, що теризинозавр був дійсно дивним тероподом, і що загадкові сегнозавриди були тим же, що і теризинозавриди. Оскільки термін теризинозавриди був запропонований раніше, ніж термін сегнозавриди, друга назва стала синонімом першої, як така що має таксономічний пріоритет. Вперше точне філогенетичне визначення родини теризинозавридів було дано Полом Серено в 1998 р., який визначив їх як динозаврів, близьких до орнітомімуса. В 2005 р. була уточнена класифікація теризинозавридів.

Таксономія[ред. | ред. код]

Філогенія[ред. | ред. код]

Ерліанозавр

Нотроних

unnamed

Неймонгозавр

unnamed

Сегнозавр

unnamed

Ерлікозавр

Теризинозавр


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Xu X., Zhao X., Clark J.M. A new therizinosaur from the Lower Jurassic Lower Lufeng Formation of Yunnan, China // Journal of Vertebrate Paleontology. — 2001. — Vol. 21. № 3. — Р. 477–483.
  2. E. A. Малеев. Новый черепахообразный ящер в Монголии [New tortoise-like saurian from Mongolia] // Природа. — 1954. — № 3. — С. 106–108.