Колібрі строкатохвостий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Tilmatura)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колібрі строкатохвостий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Колібрині (Trochilinae)
Триба: Mellisugini
Рід: Строкатохвостий колібрі (Tilmatura)
Reichenbach, 1854
Вид: Колібрі строкатохвостий
Tilmatura dupontii
(Lesson, 1832)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Ornismya dupontii
Philodice dupontii
Посилання
Вікісховище: Tilmatura dupontii
Віківиди: Tilmatura dupontii
ITIS: 555306
МСОП: 22688178
NCBI: 1315742

Колі́брі строкатохвостий[2] (Tilmatura dupontii) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Мексиці і Центральній Америці. Це єдиний представник монотипового роду Строкатохвостий колібрі (Tilmatura).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина самців становить 9-10 см, самиць 6,5-7,5 см. Виду притаманний статевий диморфізм. У самців верхня частина голови і верхня частина тіла зелені, горло синє або фіолетово-синє, блискуче, за очима білі плями, на грудях біла смуга, решта нижньої частини тіла темно-зелена. Хвіст чорний, відносно довгий, дещо роздвоєний, крайні стернові пера поцятковані рудувато-коричневими смугами і білими плямками. Дзьоб дорівнює голові за довжиною.

У самиць обличчя, шия і нижня частина тіла коричневі або блідо-рудувато-коричневі, через очі ідуть темні смуги, за очима бліді плями. Тім'я, потилиця і верхня частина тіла зелені, як і у самців, боки поцятковані білими плямами. Хвіст роздвоєний, заокруглений з обох сторін, центральні стернові пера зелені, крайні стернові пера чорні, поцятковані білими і коричневими плямами.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Строкатохвості колібрі мешкають в горах Західної, Центральної і Південної Мексики, Гватемали, Сальвадору, Гондурасу і Нікарагуа. Вони живуть у вологих і напівсухих суютропічних і тропічних лісах, у вторинних чагарникових заростях і дубових лісах. Зустрічаються на висоті від 500 до 2500 м над рівнем моря, переважно на висоті від 750 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітів, яких шукають в усіх ярусах лісу, від землі до крон дерев.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Tilmatura dupontii: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 03 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 03 серпня 2022.