Titan II GLV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Titan II GLV
Старт ракети «Titan II GLV» із кораблем «Джеміні-11»
Старт ракети «Titan II GLV» із кораблем «Джеміні-11»
Старт ракети «Titan II GLV» із кораблем «Джеміні-11»
Призначення Ракета-носій
Країна США
Розміри
Діаметр 3,05 м
Маса 154 000 кг
Споріднені ракети
Історія запусків
2

«Titan II GLV» — американська ракета-носій, створена на базі міжконтинентальної балістичної ракети «Титан-2» для запуску космічних кораблів за програмою «Джеміні» (GLV — від англ. Gemini Launch Vehicle, ракета-носій для «Джеміні»). З 1964 по 1966 роки вивела в космос два безпілотних і десять пілотованих кораблів.

 Технічні характеристики [ред. | ред. код]

«Titan II GLV» — двоступенева рідинна ракета, що призначалася для пілотованих польотів. На першому ступені мала два двигуни LR87, на другому — один двигун LR91. Компоненти палива для обох типів двигунів — аерозин і тетраоксид діазота.

Ракета проектувалася під програму «Джеміні», у зв'язку з чим відрізнялася від базової конструкції. До складу носія була включена система діагностики, покращена система парирування відмов. Були встановлені дублюючі системи, в тому числі запасна система керування польотом, що підняло надійність комплексу. Другий ступінь був допрацьований для розміщення корабля «Джеміні», а рульові двигуни і гальмівна рушійна установка зняті. Радіокерування замінили на автономну систему, зміни торкнулися також телеметричних, електричних і гідравлічних систем. Контроль допрацювання здійснювало командування ВПС США.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Krebs, Gunter. Titan-2-GLV. Gunter's Space Page. Архів оригіналу за 11 травня 2012. Процитовано 29 квітня 2009.
  • Wade, Mark. Titan. Encyclopedia Astronautica. Архів оригіналу за 11 травня 2012. Процитовано 29 квітня 2009.