Torch-інфекції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Torch-інфекції
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 P35-P39
P37.pP37.p
A50

Torch-інфе́кції (також — TORCH-комплекс; ще відомий як TORCH- чи TORCHS-інфекції[1]; також нерідко в країнах розвиненої медицини використовують термін «англ. Vertically transmitted infection or mother-to-child transmission» — «хвороби, що передаються вертикальним механізмом передачі або вертикальна передача від матері до дитини»)[2] — медична абревіатура перших букв набору інфекційних хвороб, що передаються від вагітної жінки до плоду (перинатальних інфекцій)[3]. TORCH-інфекції можуть призвести до серйозних аномалій розвитку плоду або, навіть, загибелі плода. Інфекції, що складають TORCH-комплекс, відносять до групи вірусних, бактеріальних чи інвазій, які спричинюють найпростіші, що отримують доступ до кровоносної системи плоду трансплацентарно за допомогою ворсинок хоріона. Вертикальна передача може відбутися в будь-який час періоду вагітності або під час пологів.

Вважають, що Torch-інфекції спричинюють 3-5 % вроджених аномалій в світі.

Етимологія та історія впровадження абревіатури TORCH[ред. | ред. код]

Акронім «TORCH-інфекції» пояснюють таким чином:

Термін ToRCH-інфекції 1971 року запропонував ввести до медичного вжитку А. Ноуміас.[4] Але він ввів спочатку під поняттям «To» перші букви назви хвороби — токсоплазмозу, таким чином вмістивши до «TORCH-інфекцій» лише 4 хвороби. В подальшому, запропонували включити ще декілька інфекційних захворювань у зміст цього терміну ще декілька нозологічних форм під літерою «О».

Акронім, що іноді зустрічається в медичній літературі як TORCHES, запропонував 1976 року Р. Брумбек.[5] У вищенаведеному переліку до останнього пункту «S» виносять з переліку у розділі букви «О» окремо «сифіліс» (англ. Syphilis), а «HE» — від герпесу.

Спільні риси патогенезу[ред. | ред. код]

Хоча за своїми властивостями збудники TORCH-комплексу різняться, але вони мають одну спільну рису — здатність проходити через незмінену або незначно пошкоджену плаценту до організму плода. Потрапляючи туди збудники порушують на різних рівнях і в різний час закладку органів, їхнє формування, синергічну роботу систем. Через це відбуваються вроджені вади, рівень яких, набір та ступінь ушкодження залежить від особливостей самого збудника.

Загальні клінічні ознаки[ред. | ред. код]

Захворювання даного комплексу проявляються ураженням серця, шкіри, очей та нервової системи. Усі причинні складові цього комплексу здатні зумовити хоріоретиніт, мікроцефалію і дифузну церебральну кальцифікацію — синдром Себіна-Фельдмана (хоча його спочатку описали, як типовий прояв уродженого токсоплазмозу). Симптоми TORCH-інфекцій можуть включати гарячку, поганий апетит. Новонароджені часто замалі для свого гестаційного віку. На шкірі можуть з'явитися висипання з невеликими червоними плямами або пурпурними через крововиливи у шкіру. Збільшення печінки і селезінки (гепатоспленомегалія) є звичайним явищем, як й жовтяниця. Тим не менш, жовтяниця рідко зустрічається при ураженні вірусом гепатиту В, тому що в новонародженого імунна система не розвинена достатньою, щоб відповісти на цю інфекцію притаманним дорослим імунним цитолізом. Порушення слуху, проблеми із зором, розумову відсталість, аутизм, смерть можуть спричинити складові TORCH-комплексу. Досить часто перебіг TORCH-інфекцій може бути легким з невеликою кількістю або й відсутністю симптомів.

Діагностика[ред. | ред. код]

Коли фізикальний огляд новонародженого дає можливість підозрювати розвиток TORCH-комплексу, потрібно провести дослідження крові, сечі і спинномозкової рідини на наявність інфекцій, що названі вище. Діагноз може бути підтверджений виділенням того чи іншого специфічного патогену, або патогенів, або підвищеним рівнем антитіл класу IgM проти того чи іншого збудника або збудників.

Лікування і профілактика[ред. | ред. код]

Деякі з TORCH-інфекцій (токсоплазмоз, сифіліс) можна досить ефективно лікувати за допомогою етіотропних засобів, якщо у матері ці інфекції діагностували на початку вагітності. Багато з вірусних інфекцій TORCH-комплексу не мають ефективного лікування, але деяких (краснуха та вітряна віспа) можна уникнути шляхом вакцинації матері до вагітності. Якщо у матері є клінічні ознаки активізації простого герпесу, то кесарів розтин може захистити новонародженого від зараження цією інфекцією. Кожній інфекції з TORCH-комплексу притаманний різний прогноз, але при розгорнутому симптомокомплексі він несприятливий.

Збільшення акроніму TORCH[ред. | ред. код]

1995 року американські лікарі Е. Форд-Джонс та Д. Келлнер запропонували «подовжити» список хвороб, які передаються за допомогою вертикального механізму передачі. Таким чином вони дали назву абревіатурі «CHEAPTORCHES», де включили:[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Назва українською «Торч-інфекції» не є правильною, адже тут не має бути транслітеративної передачі з англомовної абревіатури, бо тоді мало б бути «Тікцг-інфекції» за першими буквами українських назв хвороб, що входять до комплексу «Torch».
  2. Термін «вроджена інфекція» використовують тоді, якщо внутрішньоутробні інфекції тривають й після пологів.
  3. Перинатальні інфекції — такі інфекційні хвороби, що можуть відбуватися у період від 22 повних тижнів вагітності до 7-го дня від народження дитини.
  4. Naumias AJ, Walls KW, Stewart JA, Flynt WJ. The ToRCH complex-perinatal infections associated with toxoplasma and rubella, ctyomegalo- and herpes simplex viruses. Pediatric Research. 1971; 5:405-406
  5. Brumback RA. TORCHES. Pediatrics. 1976; 58(6):916
  6. Ford-Jones, E. L.; Kellner, J. D. (1995). «„Cheap torches“: An acronym for congenital and perinatal infections». The Pediatric Infectious Disease Journal. 14 (7): 638—640.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Stegmann BJ, Carey JC. TORCH Infections. Toxoplasmosis, Other (syphilis, varicella-zoster, parvovirus B19), Rubella, Cytomegalovirus (CMV), and Herpes infections. Curr Womens Health Rep. 2002 Aug;2(4):253-8. (англ.)
  • Інфекційні хвороби (підручник) (за ред. О. А. Голубовської). — Київ: ВСВ «Медицина». — 2012. — С. 778 — 12 с. кольор. вкл. (О. А. Голубовська, М. А. Андрейчин, А. В. Шкурба та ін.) ISBN 978-617-505-214-3
  • Epps RE, Pittelkow MR, Su WP. TORCH syndrome Semin Dermatol. 1995 Jun;14(2):179-86. (англ.)
  • Jeannine Del Pizzo. Focus on Diagnosis: Congenital Infections (TORCH). Pediatrics in Review. 2011; 32:537-542 (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

  • The University of Chicago Pediatrics Clerkship. TORCH Infections [Архівовано 22 серпня 2015 у Wayback Machine.] (англ.)
  • Gilbert GL 1: Infections in pregnant women. Med J Aust. 2002 Mar 4;176(5):229-36. (англ.)
  • Prasoona KR, Srinadh B, Sunitha T, Sujatha M, Deepika ML, Vijaya Lakshmi B, Ramaiah A, Jyothy A. Seroprevalence and Influence of Torch Infections in High Risk Pregnant Women: A Large Study from South India. J Obstet Gynaecol India. 2015 Oct;65(5):301-9. (англ.)
  • Singh L, Mishra S, Prasanna S, Cariappa MP Seroprevalence of TORCH infections in antenatal and HIV positive patient populations. Med J Armed Forces India. 2015 Apr;71(2):135-8 (англ.)