Міжнародний кінофестиваль у Торонто

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Toronto International Film Festival)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний кінофестиваль у Торонто
Офіційний логотип фестивалю
Місце проведення Торонто, Канада
Роки проведення з 1976 року
Мова англійська
tiff.net
CMNS: Міжнародний кінофестиваль у Торонто у Вікісховищі

Міжнародний кінофестиваль у Торонто (англ. The Toronto International Film Festival (TIFF)) — щорічний кінофестиваль, який проводиться в Торонто (Канада) з 1976 року. Зазвичай фестиваль починається ввечері в перший четвер після канадського Дня Робітників (англ. Labour Day, перший понеділок вересня) і триває десять днів.

Історія[ред. | ред. код]

TIFF розпочався в 1976 році як «Фестиваль фестивалів», збираючи найкращі фільми з інших кінофестивалів по всьому світу і показуючи глядачам в Торонто. Цього першого року 35000 ентузіастів дивилися 127 фільмів з 30 країн. 2009 року ці цифри зросли до 336 фільмів з 64 країн.

Фестиваль Фестивалів (перейменований у Міжнародний кінофестиваль у Торонто в 1995 році) ввів багатьох великих митців світу для аудиторії Торонто. Таких як Райнер Вернер Фассбіндер, Вернер Герцоґ і Вім Вендерс.

Українські заходи, поєднані з фестивалем[ред. | ред. код]

У 2015 році фільм Євгена Афінеєвського «Зима у вогні» отримав приз глядацьких симпатій за найкращий документальний фільм. Починаючи з 2017 року Україна організовувала паралельний показ низки фільмів. Спочатку були зроблені окремі покази в Інституті св. Володимира, які головно привертали увагу української діаспори, але подальша мета була досягти більшої інтеграції в загальні заходи фестивалю. У 2018 в кінотеатрі Carlton Cinema було показано 7 фільмів — 5 драм, одна трагікомедія і один дитячий пригодницький фільм у жанрі фентезі[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]