Лангур індійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Trachypithecus geei)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лангур індійський

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Trachypithecus
Вид: Лангур індійський
Trachypithecus obscurus
(Khajuria, 1956)

Посилання
Вікісховище: Trachypithecus obscurus
Віківиди: Trachypithecus obscurus
EOL: 310810
ITIS: 573063
МСОП: 22037
NCBI: 164650
Fossilworks: 238686

Лангур індійський[1] (лат. Trachypithecus obscurus) — вид приматів з роду Trachypithecus родини мавпові. Вид названий на честь Едварда Прічарда Джі, англ. Edward Pritchard Gee (1904—1968), випускника Кембриджа, англо-індійського чайного плантатора і любителя-натураліста в провінції Ассам, Індія.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина голови й тіла: 49-72 см, довжина хвоста: 71-94 см, вага 9,5-12 кг. Шерсть від золотого до кремово-білого кольору і набирає більш червонуватого відтінку в зимовий період. Низ світліший. Немовлята від оранжево-коричневого до сірого кольору. Тіло тонке, з довгими кінцівками і хвостом. Хвіст має китичку на кінці і помітно більший у самців. Самці також трохи крупніші. Темне обличчя оточене довгим волоссям, яке утворює типовий для роду пучок у верхній частині голови. Має багатокамерний шлунок для кращого використання рослинної їжі.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Бутан; Індія (Ассам). Цей вид зустрічається у вологих вічнозелених, диптерокарпових, річкових і вологих листяних лісах, а іноді і в деградованих місцях проживання вторинного росту. Цей вид має значний діапазон у висоті, від близько рівня моря на півдні до більш 3000 м на півночі. Одна ізольована популяція знаходиться на каучуковій плантації, в провінції Ассама.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Дієта складається з молодих і зрілих листків, зрілих і незрілих плодів та насіння. У лісових фрагментах вони можуть залежати від с.г. культур, таких як тапіока, бетеля та гуава. Вид денний і деревний, лише зрідка спускається на землю. Групи від 2 до 12 осіб були виявлені, і вони, як правило, складаються з одного або двох дорослих самців з кількома самицями та їх потомством. Групи більш активні вранці та ввечері, відпочиваючи під час високої температури полудня. Як правило, сором'язливий вид, який уникає людей.

Життєвий цикл[ред. | ред. код]

Після періоду вагітності близько 6 місяців, народжується одне маля; чоловіче потомство, як правило, розходиться з їх рідної групи. Шлюбний сезон триває у січні і лютому, потомство народжується в липні або серпні.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Через руйнування середовища проживання, популяції цього виду обмежуються фрагментованими лісовими місцями проживання. Занесений в Додаток I СІТЕС. Живе в кількох ПОТ.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Конвенція про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення Підписана у Вашингтоні, округ Колумбія, 3 березня 1973 р. Виправлена в Бонні 22 червня 1979 р. Архів оригіналу за 9 серпня 2016. Процитовано 13 червня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]