Бонго (антилопа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Tragelaphus eurycerus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Куду бонго

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Надряд: Унгуляти (Ungulata)
Ряд: Оленеподібні (Cerviformes)
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Бикові (Bovinae)
Рід: Куду (Tragelaphus)
Вид: Tragelaphus euryceros

Посилання
Вікісховище: Tragelaphus eurycerus
EOL: 1038788
ITIS: 625130
МСОП: 22047
NCBI: 69297
Fossilworks: 149704

Куду бо́нго, бонго (Tragelaphus euryceros) — парнокопитна тварина з групи антилоп, вид роду Куду (Tragelaphus) родини бикові (Bovidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Ендемік Африки.

Поширена від Сьєрра-Леоне на схід до Кенії та північної частини Танзанії.

Морфологія[ред. | ред. код]

Висота в холці становить 100—130 см. Маса тіла становить приблизно 300 кг. Має роги довжиною до 1 м. Смугастий окрас допомагає ховатись в лісі.

Біологія[ред. | ред. код]

Мешкає наодинці або парами в лісах, часто в гірських. Харчується листками дерев, травою. Веде прихований спосіб життя. Головний ворог — пантера, який засідає на тропах. Досить рідкісний вид, який потребує охорони.

Розподіл і середовище проживання[ред. | ред. код]

Бонго поширюється в густих тропічних джунглях з густим підлісками до висоти 4000 метрів (12800 футів) в Центральній Африці, в ізольованих популяціях в Кенії, та в наступних країнах Західної Африки:

Ангола, Бенін [регіонально вимерли(під питанням)], Буркіна-Фасо, Камерун, Центральноафриканська Республіка, Республіка Конго, Демократична Республіка Конго, Кот-д'Івуар, Екваторіальна Гвінея, Ефіопія, Габон, Гана, Гвінея, Гвінея-Бісау, Кенія (тільки місце, де східні бонго зустрічаються в дикій природі), Ліберія, Малі, Нігер, Сьєрра-Леоне, Судан, Того [регіонально вимерли(під питанням)] і Уганда [регіонально вимерлі] (IUCN, за 2002).

Історично склалося так, бонги розповсуджувалися в трьох роз'єднаних частин Африки: Східна, Центральна і Західна. Сьогодні діапазон всіх трьох популяцій "скоротилися в розмірі через втрату середовища проживання для сільського господарства і неконтрольованого різання, а також полювання на м'ясо.