Tu vuò fà l'americano

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Tu vuò fa l’americano)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Tu vuò fà l'americano»
Пісня Ренато Карозоне
Випущено 1956
Жанр Неаполітанська пісня
Композитор Ренато Карозоне

Музичне відео
«Tu vuò fà l'americano» на YouTube

Tu vuò fa l'americano (з італ. — «Ти хочеш бути американцем») — неаполітанська пісня італійського співака Ренато Карозоне.

Історія[ред. | ред. код]

Пісня була написана у 1956 році для радіоконкурсу музичного видавництва «Casa Ricordi». Автором тексту виступив Ніса (псевдонім Ніколи Салерно), а музику, що поєднує в собі свінг із джазом, написав сам Карозоне[1]. Пісня відразу ж стала великим хітом і найвідомішою піснею Карозоне[1]. У 1960 році вона прозвучала в романтичній комедії «Це почалося в Неаполі», де її виконала Софі Лорен. У 1999 році пісню виконав Розаріо Фіорело у фільмі «Талановитий містер Ріплі»[1].

У пісні йдеться про італійського хлопця, який хотів би бути американцем, але залежить від грошей батьків і тому здатний лише на імітацію американського способу життя — п'є віскі з содовою, танцює рок-н-рол, грає в бейсбол, курить Camel[1]. Пісня розглядається як сатира на процес американізації, який накрив Італію в перші повоєнні роки, але південь країни, як і раніше зберігав національні сільські традиції[2].

У 2000 році кавер-версію цієї пісні зробив Браян СетцерAmericano»), в 2005 — Лу Бега («You Wanna Be Americano»), в 2010 — Yolanda Be Cool («We No Speak Americano»).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г ITALICA — La Canzone d’Autore Italiana — Renato Carosone — Tu vuo' fa l’americano. Архів оригіналу за 17 січня 2011. Процитовано 13 квітня 2019.
  2. Luciano Cheles, Lucio Sponza — The art of persuasion: political communication in Italy from 1945 to the 1990s. Архів оригіналу за 2 березня 2019. Процитовано 13 квітня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]