Тиранозавроїди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Tyrannosauroidea)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тиранозавроїди
Час існування: юракрейда
Реконструкція голови Guanlong wucaii
Реконструкція голови Guanlong wucaii
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Завропсиди (Sauropsida)
Ряд: Ящіротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Целурозаври (Coelurosauria)
Надродина: Тиранозавроїди (Tyrannosauroidea)
Osborn, 1905
Підгрупи[2]
Синоніми
Deinodontoidea Cope, 1866

Coeluroidea? Marsh, 1881

Посилання
Вікісховище: Tyrannosauroidea
Віківиди: Tyrannosauroidea
EOL: 42332925
Fossilworks: 58837

Тиранозавроїди (Tyrannosauroidea, від грец. tyrannos — тиран і sauros — ящірка) — вимерла надродина хижих динозаврів. До цієї групи входять дві родини: тиранозаврові і дриптозаврові.

Класифікація і визначення[ред. | ред. код]

Вперше назву «надродина тиранозавроїди» використав Генрі Осборн в 1905 році. В сучасних палеонтологічних дослідженнях динозаврів, такий розряд таксона рідко вживається. Точне кладистичне визначення Tyrannosauroidea вперше дав Пол Серено в 1998: Королівський тиранозавр (Tyrannosaurus rex) і всі види спорідненіші з тиранозавром (Tyrannosaurus) ніж з сучасними птахами. В 2004, Томас Гольц запропонував потенційно обмеженіше визначення: Tyrannosaurus rex і види більш споріднені з тиранозавром (Tyrannosaurus) ніж з Deinonychus, орнітомімом (Ornithomimus), або алозавром (Allosaurus).

Опис[ред. | ред. код]

Тиранозавроїди головним чином характеризуються спільними скелетними структурами, особливо характерною структурою їхніх стегнових кісток і з'єднанням носових кісток. Ранні тиранозавроїди не мали характерно широкого, масивного черепа і редукованих рук, як в їхніх нащадків. Ці ранні види зазвичай мали від середнього до маленького розмірів черепа відносно розміру їхнього тіла, були легші, стрункішої будови, мали довгі, трипалі руки. Не було загнутих (бананоподібних) зубів, типових для тиранозаврових. Зовні вони напевно були більше схожі на целурозаврів ніж на пізніх тиранозаврів. Деякі дослідники пропонують, що деякі або всі з відомих «целурозаврів» можуть бути ранніми тиранозавридами, хоча детальне вивчення ще не спростувало, чи підтвердило цю теорію.

Вагою до 7 тонн, завдовжки до 14 метрів. Найбільшими представниками були тиранозавр і тарбозавр. Залишки знайдено в Європі, Пн. Америці, Азії. Жили з пізньої Юри до пізньої Крейди (а якщо Iliosuchus є тиранозавридом, то і з середньої Юри)

Вище сказане підходить до всіх тиранозавроїдів, включаючи тиранозаврових. Ранніші тиранозавроїди були значно менші й жили між середньою-пізньою Юрою і ранньою Крейдою, хоча деякі примітивні тиранозавроїди (як дриптозавр) дожили пізньої Крейди.

Пір'я[ред. | ред. код]

Єдині відомі шкірні відбитки у ранніх тиранозавроїдів знайдено серед залишків Dilong paradoxus. Вони показують повне покриття з простого пір'я з подвійним розгалуженням подібну до пір'я сучасних ківі і спорідненого динозавра Sinosauropteryx. Поки інші відбитки шкіри базових представників групи не відомі, однак схоже на те, що принаймні малі види мали схоже покриття з пір'я.

Гребені[ред. | ред. код]

Принаймні один вид ранніх тиранозавроїдів, Guanlong, мав тонкий кістяний гребінь на голові. Деякі тероподи як Proceratosaurus чи Monolophosaurus, мали схожі черепні прикраси.

Список видів[ред. | ред. код]

Філогенія[ред. | ред. код]

Кладограма згідно з аналізом Stephen L. Brusatte та Thomas D. Carr (2016), який не включав Coelurus, Tanycolagreus, Alectrosaurus, Bagaraatan і Nanotyrannus[3]:

Tyrannosauroidea
Proceratosauridae

Kileskus

Proceratosaurus

Guanlong

Yutyrannus

Sinotyrannus

Dilong

Stokesosaurus

Juratyrant

Eotyrannus

Xiongguanlong

Dryptosaurus

Raptorex

Appalachiosaurus

Bistahieversor

Tyrannosauridae
Albertosaurinae

Gorgosaurus

Albertosaurus

Tyrannosaurinae
Alioramini

Qianzhousaurus

Alioramus remotus

Alioramus altai

Nanuqsaurus

Teratophoneus

Lythronax

Daspletosaurus

Daspletosaurus n. sp. (виокремили ще не названий вид)

Zhuchengtyrannus

Tarbosaurus

Tyrannosaurus


Примітки[ред. | ред. код]

  1. F. E. Novas, F. L. Agnolín, M. D. Ezcurra, J. I. Canale, J. D. Porfiri (2012). Megaraptorans as members of an unexpected evolutionary radiation of tyrant-reptiles in Gondwana. Ameghiniana. 49 (Suppl.): R33. Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 2 лютого 2014.
  2. Holtz, Thomas R. (2012). Winter 2011 Appendix. Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages (PDF) (англ.).
  3. Brusatte, Stephen L.; Carr, Thomas D. (2 лютого 2016). The phylogeny and evolutionary history of tyrannosauroid dinosaurs. Scientific Reports. 6: 20252. doi:10.1038/srep20252.

Посилання[ред. | ред. код]