Унайзавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Unaysaurus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Унайзавр
Період існування: пізній тріас, 225.42 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Sauropodomorpha
Родина: Unaysauridae
Рід: Унайзавр (Unaysaurus)
Leal et al., 2004
Типовий вид
U. tolentinoi
Leal et al., 2004
Вікісховище: Unaysaurus

Unaysaurus — вимерлий рід динозаврів, що належать до групи Sauropodomorpha, які жили в пізньому тріасі близько 225 млн років тому (Карнійсько-норійський ярус) на півдні нинішньої Бразилії. Типовий вид — Unaysaurus tolentinoi.

Викопні рештки, голотип UFSM 11069, були знайдені в 1998 році на околицях міста Санта-Марія. Знахідка була зроблена Толентіно Марафігою випадково під час прогулянки (видову назву дано на його честь). Скам'янілості залягали в шарах формації Caturrita, що відноситься до (Карнійсько-норійських ярусів) і складаються з майже повного черепа та деяких фрагментів тулуба й кінцівок. У 2004 році вид був описаний в науковому журналі Zootaxa Олександром Кельнером. Назва роду походить від слова unay — «чорна вода» на мові тупі, посилаючись на регіон Agua Negra, на території якого було зроблено знахідку.

Unaysaurus був відносно невеликим травоїдним динозавром, в довжину досягав 2,5 м і важив 75 кг. Зовні нагадував прозауроподів — він пересувався на двох ногах (так само не виключено, що він міг спиратися і на 4 кінцівки) та мав довгу шию. У сучасних класифікаціях динозавра відносять до родини Plateosauridae[1], але чи є він дійсно членом групи Prosauropoda в даний час залишається неясним.[2]

Ресурси Інтернета[ред. | ред. код]

  • Kingstone, Steve (3 грудня 2004). New dinosaur uncovered in Brazil. BBC News.
  • Khalip, Andrei (2 грудня 2004). Brazilians find dinosaur linked to Europe. MSNBC.
  • New dinosaur uncovered. News 24. 3 грудня 2004. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 14 вересня 2012.
  • Unaysaurus. DinoData. Процитовано 4 лютого 2007. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)
  • Dinosaurs of Rio grande do Sul.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Smith N.D., Pol D. Anatomy of a basal sauropodomorph dinosaur from the Early Jurassic Hanson Formation of Antarctica // Acta Palaeontologica Polonica. — 2007. — 52 (4). — Р. 657–674
  2. Luciano A. Leal, Sergio A. K. Azevodo, Alexander W. A. Kellner, Átila A. S. da Rosa. А new early dinosaur (Sauropodomorpha) from the Caturrita Formation (Late Triassic), Paraná Basin, Brazil // Zootaxa. — 2004. — 690. — Р. 1-24.