Until Dawn

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Until Dawn
Розробник Supermassive Games
Видавець Sony Interactive Entertainment[1]
Дистриб'ютор PlayStation Store, PlayStation Now[2] і Google Play
Жанр(и) інтерактивний фільм
survival horror
Платформа PlayStation 4
Дата випуску 25 серпня 2015, 28 серпня 2015 і 26 серпня 2015
Режим гри однокористувацька гра
Мова англійська, німецька, французька, норвезька, польська, португальська, російська, фінська, шведська, італійська, нідерландська, турецька, данська і іспанська
Творці
Керівник(и) Supermassive Games
Композитор(и) Jason Gravesd
Технічні деталі
Рушій Decima і Havok
Носій Blu-ray Disc і цифрова дистрибуція
Офіційний сайт
CMNS: Until Dawn у Вікісховищі

Until Dawn (укр. До світанку) — відеогра в жанрі інтерактивного фільму з елементами survival horror, розроблена компанією Supermassive Games ексклюзивно для PlayStation 4. Видавець гри — Sony Interactive Entertainment, українська мова в грі відсутня. Вихід ігри відбувся 25 серпня 2015 року в США, 26 серпня в Австралії, 27 серпня в Японії, 28 серпня в Європі.

Ця гра наслідує фільми-слешери та оповідає про групу молодих людей, які зібралися вночі на засніженій горі на вечірку. Рік тому в тому ж місці зникли двоє дівчат і тепер незнайомець починає полювання на гостей. Вони повинні протриматися до світанку, коли прибуде допомога, і між тим з'ясувати що насправді відбувається на горі.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Until Dawn — це інтерактивний фільм, де в різних епізодах належить керувати вісьмома молодими людьми. Ігровий процес в основному поєднує відеовставки та дослідження території з виглядом від третьої особи. Гравцям потрібно шукати підказки для розслідування подій та шукати корисні предмети, які потім використовувати для виживання. Гравці можуть збирати тотеми, які дають гравцям уявлення про те, що може статися далі за сюжетом. Місцями пропонується вибір яку з кількох дій вчинити, та відбуваються QTE, коли потрібно вчасно натиснути вказані кнопки. Деякі QTE передбачає приховування від загрози, коли контролер консолі потрібно тримати нерухомо певний час.

У грі є система «ефекту метелика», що визначає вплив невеликих дій на сюжет. Певний вибір може розблокувати нову послідовність подій і спричинити непередбачені наслідки. Для відстеження стосунків між персонажами доступний перегляд статистики їхніх вчинків. Усі восьмеро персонажів можуть померти до кінця сюжету, залежно від рішень гравця. Прогрес зберігається автоматично без можливості переграти сюжет в рамках того самого проходження.

Гра поділена на 10 глав, між якими психолог доктор Гілл коментує рішення гравців і складає їхній психологічний портрет.

Сюжет[ред. | ред. код]

2 лютого 2014 року 10 молодих людей: Саманта, Джошуа Вашингтон, Майкл Монро, Джессіка, Крістофер, Ешлі, Меттью, Емілі, а також Бет і Ханна Вашингтон (сестри Джоша), зібралися в котеджі, що належить родині Джоша, в Блеквуд Пайнс на горі Вашингтон для щорічного зимового відпочинку. Через жорстокий розіграш Ханна лякається та втікає в ліс. Бет вирушає на її пошуки і невдовзі знаходить, але обох починає переслідувати незнайомець з вогнеметом. Сестри падають зі скелі та зникають безвісти. Поліція так і не знаходить ні трупів, ні вказівок куди сестри могли подітися.

Минає рік, брат Ханни і Бет, Джош, запрошує на вечірку подругу Ханни — Сем Ґіддінгс, друга Джоша — Кріса Гартлі, Кріса, в якого взаємно закохана Ешлі, та нову пару — Емілі Девіс і Метта Тейлора, а також колишнього хлопця Емілі — Майкла Манро і нову подругу Майка — Джессіку Райлі. Незважаючи на сумні спогади, усі семеро приймають запрошення Джоша. Кожен член групи прибуває до будиночка на горі по канатній дорозі.

Вночі Майк і Джессіка зустрічаються в кімнаті для гостей, де Джессіку викрадає невідомий. Майк біжить за незнайомцем і потрапляє до покинутого санаторію, де знаходить інформацію про обвал, який стався 1952 року на горі, в якій потрапила група шахтарів. Майк, залежно від обраного шляху, знаходить Джесіку мертвою або живою, але в усякому разі ліфт, на якому вона лежить, зривається вниз. Тим часом Джош, Ешлі, Кріс і Сем лякаються чоловіка в масці, що з'явився на лоджії. Він розпилює Джоша навпіл, а потім переслідує Сем через нижні поверхи будівлі. Вбивця наздоганяє друзів і пропонує Крісу застрелити Ешлі або самого себе, інакше незнайомець уб'є їх обох. Метт і Емілі в той час виявляють, що канатна дорога заблокована; тож обоє прямують до радіовишки, щоб послати сигнал про допомогу. У відповідь приходить послання про те, що групу не вдасться врятувати до світанку через завірюху. Невідома істота руйнує радіовишку, розлучаючи Метта та Емілі. Шукаючи вихід, Емілі натрапляє на місце, де впали Бет і Ханна, поруч лежить відрубана голова Бет. Згодом істота переслідує її на виході з шахт і може вкусити.

Майк возз'єднується з Сем, коли чоловік у масці з'являється перед ними, Ешлі та Крісом. Чоловік у масці виявляється Джошем, який організував зустріч задля помсти за смерть своїх сестер. Але він заперечує свою причетність до смерті Джесіки. Майк лишає Джоша зв'язаним у сараї до прибуття поліції.

Сем, Майк, Кріс, Ешлі (якщо вона доти вижила) та Емілі після цього стикаються в будинку з Незнайомцем. Той пояснює, що істоти, які викрали Джесіку та напали на Метта й Емілі — це вендіго, здичавілі шахтарі, що після обвалу в 1952 році лишилися у підземних тунелях і стали канібалами. Кріс і Незнайомець прямують до сараю, щоб врятувати Джоша, але виявляють, що він пропав безвісти. Незнайомця і, за поганого збігу обставин Кріса, вбиває вендіго, коли вони повертаються в будинок. Якщо Емілі була вкушена вендіго, вона зізнається про це Майку і той може вбити її, побоюючись, що дівчина перетвориться на нового вендіго. Вивчивши записи Незнайомця, Майк вирушає за Джошем, переконаний, що в нього ключ від канатної дороги. Решта друзів ідуть навздогін за ним. Ешлі та Кріс на шляху можуть стати жертвами вендіго.

Сем і Майк знаходять Джоша в шахтах, той божеволіє, бачить своїх сестер і психіатра — доктора Алана Гілла. Майк намагається відвести Джоша в безпечне місце, проте їх розділяє напад вендіго. Істоти вбивають Майка, якщо Сем не знайшла до того часу достатньо підказок, які свідчать, що Ханна стала вендіго та зжерла труп Бет. Якщо Джессіка та/або Метт ще живі, вони разом намагаються втекти через шахти. Нарешті, Майк і Сем повертаються в будиночок і сподіваються сховатися в підвалі. Та він виявляється зайнятий вендіго, очолюваними Ханною. Через сутичку з істотами стається витік газу, Майк і Сем об'єднують свої зусилля, щоб підірвати будиночок. У вибусі гинуть вендіго та ті, хто не встигли покинути його. Після вибуху прибувають рятувальні вертольоти, щоб забрати вцілілих.

У фінальних титрах поліція розпитує вцілілих, якщо принаймні один з них вижив. Доля Джоша лишається невідомою. Принаймні один із персонажів благатиме поліцію обшукати шахти. Якщо Джош вижив, то він з'їдає голову Незнайомця і перетворюється на нового вендіго. В разі, коли хтось із гостей вцілів, поліцейські потім оглядають шахти, де на них нападає Джош. Якщо вцілілих не лишилося, Джош дивиться в камеру, ніби відчуваючи, що гравець його бачить.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NZ Register of Classification Decisions
  2. All PS Now games A-Z: Browse the full list of games available to play with your PS Now membership