Кропива київська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Urtica kioviensis)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кропива київська
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Розиди (Rosids)
Порядок: Розоцвіті (Rosales)
Родина: Кропивові (Urticaceae)
Рід: Кропива (Urtica)
Вид:
Кропива київська (U. kioviensis)
Біноміальна назва
Urtica kioviensis

Кропива київська[1][2][3] (Urtica kioviensis) — вид трав'янистих рослин родини кропивові (Urticaceae).

Поширений у помірних східній і центральній частинах Європи, також наявні популяції у західній Європі та відокремлені популяції на землях Палестини[4].

Опис[ред. | ред. код]

Дворічна рослина 50–150 см заввишки. Прилистки верхніх листків зрощені. Листки видовжено-ланцетні, майже голі. Рослина однодомна[2]. Має кореневище. Запилення відбувається вітром. Цю кропиву можна використовувати для харчових цілей. Суцвіттяволоть; нижня частина суцвіття несе лише чоловічі квітки, а верхня — лише жіночі. Цвіте в червні — липні, а плодоносить в серпні — вересні. Анемофіл. Плід — подовжено-яйцюватий горішок. Розмноження переважно вегетативне.

Поширення[ред. | ред. код]

В Україні зростає в лісах, чагарниках, на вологих місцях, на болотах — у Карпатах, Поліссі, Лісостепу і Степу, спорадично. Бур'ян, волокниста рослина[2].

В Європі: Австрія, Болгарія, Білорусь, Чехія, Хорватія, Данія, Німеччина, Угорщина, Росія, Румунія, Словаччина, Україна.

В Азії: Ізраїль[5].

Охоронний статус[ред. | ред. код]

Входить до переліку видів рослин, які перебувають під загрозою зникнення на територіях Закарпатської, Київської, Львівської, Одеської областей[3].

За межами України охороняється в Білорусі, Угорщині та Чехії[6], також занесена до Червоної книги Воронезької та Липецької областей Росії[7].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Urtica kioviensis // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987. — С. 59. (рос.)(укр.)
  3. а б Андрієнко Т.Л., Перегрим М.М. (уклад.). Офіційні переліки регіонально рідкісних рослин адміністративних територій України (довідкове видання). — Київ : Альтерпрес, 2012. — 148 с. — ISBN 978-966-542-512-0.
  4. Описание вида в Красной книге Воронежской области. ООПТ России. Архів оригіналу за 28 грудня 2018. Процитовано 27 грудня 2018.
  5. The Euro+Med PlantBase. Архів оригіналу за 24 квітня 2018. Процитовано 23.04.2018. (англ.)
  6. Lansdown, R.V. (2011). Urtica kioviensis. The IUCN. Архів оригіналу за 2 жовтня 2018. (англ.)
  7. Крапива киевская. ООПТ России. Архів оригіналу за 28 грудня 2018. Процитовано 27 грудня 2018.