VGA (роз'єм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

VGA (DE-15) — 15-контактний субмініатюрний аналоговий з'єднувач для під'єднання дисплеїв за стандартом відеоінтерфейсу VGA (англ. Video Graphics Array).

VGA розроблений в 1987 році і призначений для дисплеїв на електронно-променевих трубках. Також цим інтерфейсом оснащуються деякі програвачі DVD, багатоплазмові та РК-телевізори.

VGA передає сигнал через підрядник, при цьому зміна напруги означає зміну яскравості (напруга сигналу становить 0,7-1 В), для ЕПТ воно означає зміну інтенсивності променя електронних гармат кінескопа (і, відповідно, яскравість світлової плями на екрані).

Розташування і призначення контактів 15-пінового з'єднувача[ред. | ред. код]

Схема роз'єму

Описується розташування і призначення 15-контактного з'єднувача VESA DDC2/E-DDC; нумерація в списку відповідає цифрам на ілюстрації з'єднувача-«мами» праворуч:[1]:

  1. RED — червоний канал відео;
  2. GREEN — зелений канал відео;
  3. BLUE — синій канал відео;
  4. ID2 / RES — раніше другий біт ID монітора, став зарезервований з появою E-DDC;
  5. GND — земля горизонтальної синхронізації;
  6. RED_RTN — земля червоного каналу;
  7. GREEN_RTN — земля зеленого каналу;
  8. BLUE_RTN — земля синього каналу;
  9. KEY/PWR — раніше ключ (був відсутній контакт у виделці), зараз +5В постійного струму для E-DDC (вузли E-DDC працюють при вимкненому живленні дисплею);
  10. GND — земля вертикальної синхронізації і DDC (Display Data Channel);
  11. ID0 / RES — раніше нульовий біт ID дисплею, став зарезервований з появою E-DDC(Enhanced Display Data Channel);
  12. ID1 / SDA — раніше перший біт ID дисплею, став використовуватися для I²C з появою DDC2;
  13. HSync — горизонтальна синхронізація;
  14. VSync — вертикальна синхронізація;
  15. ID3 / SCL — раніше третій біт ID дисплею, лінія тактування I²C з появою DDC2.

Використання роз'єму[ред. | ред. код]

Адаптер VGA-DVI
Адаптер VGA-DVI

До 2010-х років VGA застарів і активно витісняється цифровими інтерфейсами DVI, HDMI і DisplayPort. Найбільші виробники електроніки Intel і AMD оголосили про повну відмову від підтримки VGA в 2015 році[2]. Більшість дисплеїв, які вже не мають з'єднувача VGA, під'єднуються до відеоадаптера з комбінованим DVI-I-виходом за допомогою перехідника, оскільки частина ліній з'єднувача DVI з метою сумісності є інтерфейсом VGA (за винятком формату DVI-D, в якому аналогові лінії відсутні).

З'єднувач VGA зайняв свою нішу в промисловій автоматизації та диспетчеризації. Цей з'єднувач найбільш популярний для під'єднання різних типів пристроїв за стандартом RS-485 і створення архітектури ModBus-протоколів.

Відмова від з'єднувача[ред. | ред. код]

Дотепер практично всі виробники відеокарт і моніторів відмовилися від цього з'єднувача, що в разі несумісності і наявності тільки цифрових відеовиходів (присутній тільки HDMI, Display Port, DVI-D) і аналогового відеоінтерфейсу вимагає придбання перехідника-конвертера для підключення старого монітора до нової відеокарти. Однак з моменту виходу Windows 10 версії 1803 (завдяки змінам в WDDM(Windows Display Driver Model)), з'явилася можливість транслювати зображення з дискретної відеокарти на вбудовану графіку яка має даний роз'єм VGA, таким чином можна під'єднати старий VGA дисплей до виходу на системній платі і працювати одночасно з дискретною відеокартою, де цей відеовихід відсутній. Пункти для налаштування в Windows 10 такі: Параметри->Система->Дисплей->Налаштування графіки. Тут слід додати .exe додатки, які необхідно буде запускати на дискретній відеокарті і в разі потреби вказати додатки, які повинні працювати тільки на вбудованій графіці. Значення Енергозбереження — вбудована графіка і Висока продуктивність — дискретна відеокарта відповідно.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. VGA (VESA DDC) pinout. Архів оригіналу за 18 листопада 2018. Процитовано 20 листопада 2018.
  2. AMD и Intel откажутся от стандарта VGA. Архів оригіналу за 5 березня 2016. Процитовано 20 листопада 2018.

Посилання[ред. | ред. код]