Varanus bitatawa

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Varanus bitatawa

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Ряд: Лускаті (Squamata)
Підряд: Ящірки
Родина: Варанові (Varanidae)
Рід: Варан (Varanus)
Вид: V. bitatawa
Varanus bitatawa
Welton, Siler, Bennett, Diesmos, Duya, Dugay, Rico, Van Weerd, & Brown, 2010
Посилання
Вікісховище: Varanus bitatawa
Віківиди: Varanus bitatawa
EOL: 17226924
МСОП: 199808

Varanus bitatawa — вид плазунів, що належить до родини варанових. Уникає перетинати відкриті простори, і надає перевагу проводити час високо на деревах. Живиться в основному фруктами й равликами. Тісно пов'язаний з Varanus komodoensis.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина: бл. 2 м. Вага бл. 10 кг. Його великий, міцний корпус чорного кольору на спинний поверхні, що контрастує з золотисто-жовтою плямистістю. Чорна голова і шия також строкаті з жовтим. Передні кінцівки переважно жовтого кольору, а задні кінцівки чорними з великими жовтими плямами. Молодь має більше жовтого забарвлення на своєму тілі в порівнянні з дорослими і має три форми 'V' сірі смуги на горлі.

Середовище проживання[ред. | ред. код]

Відомий тільки з лісів у центральній і північній частині хребта Сьєрра-Мадре на острові Лусон на Філіппінах. Проживає у від незайманих до помірно порушених від рівнинних до середньо-гірських лісах.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Вид ще не класифікований у Червоному списку МСОП. Острів Лусон сильно заселений і вид знаходиться під загрозою вирубки лісу. Немає відомих заходів по збереженню виду, однак є кілька природоохоронних організацій, що працюють над захистом і відновленням унікального лісу Сьєрра-Мадре.

Джерела[ред. | ред. код]