Вероніка тирличева

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Veronica gentianoides)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вероніка тирличева
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Губоцвіті (Lamiales)
Родина: Подорожникові (Plantaginaceae)
Рід: Вероніка (Veronica)
Вид:
Вероніка тирличева (V. gentianoides)
Біноміальна назва
Veronica gentianoides

Вероніка тирличева (Veronica gentianoides)[1] — багаторічна трав'яна рослина, вид роду Вероніка (Veronica) родини Подорожникові (Plantaginaceae). Декоративна рослина.

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Рослина висотою 30-80 (до 100) см. Стебла прямі, прості, частіше одиночні, у верхній частині іноді фіолетові. Прикореневі пагони безплідні, залозисто опушені, голі або майже голі.

Кореневище косе чи горизонтальне, повзуче, тонке, довге.

Прикореневі листки зібрані у розетку, товстуваті, шкірясті, ланцетні, оберненояйцеподібні-ланцетні або майже округлі, лопатчаті, часто довжиною до 15 см та шириною 3 см, цілокраї, до верхівки неглибоко пилчато-зубчаті, по краю білувато-хрящуваті, поступово звужені у короткий крилатий черешок. Стеблові — розставлені, нижні супротивні, верхні чергові, майже сидячі, зубчаті або цілокраї, поступово переходять у лінійно-ланцетні, цілокраї.

Суцвіття верхівкові китиці, пухкі, багатоквіткові, залозисто запушені. Чашечка довжиною 2,5-5 мм, з чотирма вузьколанцетними або довгастими, майже однаковими, тупими частками довжиною 1-3 мм; Віночок діаметром 8-10 мм, блідо-блакитний або білуватий, з темно-синіми смужками по всій довжині або в нижній частині. Тичинки майже рівні віночку; Пиляки бузкові, яйцеподібні; нитки білі, прямі; Стовпчики довгі, блідо-сині, поступово потовщені.

Плід — коробочка, довжиною 3-8 мм, шириною 3-7 мм, округло-оберненосердцеподібна або еліптична, трохи сплюснута, на верхівці злегка виїмчаста, з округлою основою. Насіння майже увігнуте, з рубчиком, гладке, еліптичне, довжиною близько 1 мм.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Східній Європі та у Малій Азії. В Україні зустрічається у Криму та у Закарпатті, росте на гірських луках та лісових галявинах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Veronica gentianoides на сайті GRIN. Архів оригіналу за 26 жовтня 2012. Процитовано 3 червня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]