Vilevolodon diplomylos

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Vilevolodon)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Vilevolodon diplomylos
Час існування: Пізній юрський період, 161—158 млн років тому
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Підклас: Ссавцеподібні (Theriiformes)
Хараміїди (Haramiyida)
Ряд: Euharamiyida
Родина: Eleutherodontidae
Рід: Vilevolodon
Luo et al., 2017
Вид: V. diplomylos
Vilevolodon diplomylos
Luo et al., 2017

Vilevolodon diplomylos — вид вимерлих ссавцеподібних еухараміїд, який існував в Азії у кінці юрського періоду, 161—158 млн років тому[1]. Є одним з найдавніших ссавців, що пристосовані до ширяння. Найдавнішим є волатікотерій, що існував 164 млн років тому.

Скам'янілість[ред. | ред. код]

Скам'янілі рештки знайдені у відкладеннях формації Тяоцзішань провінції Ляонін, Китай[2]. У цих же відкладеннях знайдено рештки іншого ширяючого ссавця Maiopatagium, який відрізняється більшим розміром тіла. Голотип складається з скелету, який зберігся приблизно на 70 %, черепа і відбитків шкірних літальних перетинок, що покриті тонкими волосками.

Опис[ред. | ред. код]

Тварина завдовжки 8 см, тобто сягав розміру сучасної миші. У неї між передніми та задними кінцівками була шкіряна літальна перетинка (патагіум), призначена для ширяння, як у сучасних літяг. Зуби пристосовані для живлення насінням або іншим рослинним кормом.

Назва[ред. | ред. код]

Вид описаний у 2017 році. Родова назва Vilevolodon складається з двох латинських слів: Vilevol («планер») та don («зуб»). Видова назва diplomylos, що означає «подвійне жування», вказує на характерну форму зубів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zhe-Xi Luo; Qing-Jin Meng; David M. Grossnickle; Di Liu; April I. Neander; Yu-Guang Zhang; Qiang Ji (2017). New evidence for mammaliaform ear evolution and feeding adaptation in a Jurassic ecosystem. Nature. in press. doi:10.1038/nature23483.
  2. Rare Fossils Reveal New Species of Ancient Gliding Mammals, National Geographic: http://news.nationalgeographic.com/2017/08/fossils-flying-gliding-mammals/ [Архівовано 8 січня 2018 у Wayback Machine.]