Visceral Games

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Visceral Games
Тип Дочірнє підприємство
Галузь Відеоігри
Доля Розпуск і злиття з EA Vancouver та EA Montreal[en]
Засновано 1998; 26 років тому (1998)
Закриття (ліквідація) 17 жовтня 2017; 6 років тому (2017-10-17)
Штаб-квартира Редвуд-Сіті, США
Попередні назви EA Redwood Shores (1998—2009)
Ключові особи
Продукція
Співробітники 70 (2017)[1]
Холдингова компанія Electronic Arts
visceralgames.com

Visceral Games — колишій американський розробник відеоігор, що базувався в Редвуд-Сіті та належав Electronic Arts. Студія була заснована в 1998 році в Редвуд-Шорс[en] і до 2008-го займалася розробкою переважно ліцензованих ігор за мотивами фільмів та іншої продукції. Студія створила серію Dead Space, а також розробила Battlefield Hardline. В останні роки, коли Visceral працювала над пригодницьким бойовиком Project Ragtag за мотивами «Зоряних війн», чимало ключових співробітників пішли зі своїх посад, у той час як деяких інших було звільнено. Electronic Arts скасувала Ragtag і закрила Visceral Games восени 2017 року.

Історія[ред. | ред. код]

EA Redwood Shores (1998—2009)[ред. | ред. код]

Глен Скофілд[en], колишній віцепрезидент і генеральний директор Visceral Games, а також співтворець Dead Space[2][3].

У 1998 році, Electronic Arts (EA) перебазувалася із Сан-Матео до нової корпоративної штаб-квартири, побудованої в Редвуд-Шорс[en][4]. EA заснувала в цьому місці студію під назвою EA Redwood Shores, яка діяла в рамках спільного підрозділу EA Games[5].

Першою грою Redwood Shores стала Future Cop: LAPD[en], яка була випущена в 1998 році. Подальші проєкти, випущені до 2008 року, були переважно ліцензованими іграми за мотивами фільмів та іншої продукції[5]. За словами дизайнерів Бена Ваната й Райта Багвелла, EA не прагнула створювати оригінальну інтелектуальну власність у той час, тоді як студія просувала ідею розробки продовження System Shock, а Глен Скофілд[en], віцепрезидент і генеральний директор Redwood Shores[2][3], намагався умовити керівників EA дозволити їм зайнятися цим проєктом. Попри те, що вони мали напрацювання ігрового процесу та ідеї для System Shock, усе змінилося після випуску Resident Evil 4 від Capcom у 2005 році, яка отримала високі оцінки критиків і здобула комерційний успіх. За словами Ваната й Багвелла, Resident Evil 4 не тільки змінила їхні ідеї щодо гри System Shock, а й допомогла Скофілда переконати керівництво EA дозволити їм розробити нову гру, яка пізніше отримала назву Dead Space[6].

Visceral Games (2009—2017)[ред. | ред. код]

Dead Space була випущена в жовтні 2008 року та отримала визнання критиків[7][8]. Наступного року було зроблено ребрендинг EA Redwood Shores, унаслідок чого студія змінила назву і стала Visceral Games[5]. Водночас вона була виведена з EA Games і стала самостійним підрозділом під керуванням EA, а також першою «жанровою» студією компанії, що зосередилася на розробці бойовиків від третьої особи на зразок Dead Space[9]. Також було відкрито два допоміжних підрозділи: Visceral Montreal в Монреалі, Канада, де розташовувалася EA Montreal[en], і Visceral Melbourne в Мельбурні, Австралія[10].

У 2009 році, під час розробки Dante's Inferno[en] за мотивами «Божественної комедії», Visceral оголосила про плани щодо створення гри The Ripper, натхненної Джеком Різником[5]. У підсумку, The Ripper була скасована на ранніх стадіях розробки[11], так само як і її багатокористувацький спіноф, який розроблявся Visceral Melbourne[12]. У вересні 2011 року, мельбурнський підрозділ було закрито[13].

Після випуску Dante's Inferno у 2010 році, яка отримала неоднозначні відгуки, студія повернулася до серії Dead Space і розробила другу частину, яка була випущена у 2011 році[5]. Dead Space 2 також отримала схвальні відгуки критиків, але у 2017 році з'ясувалося, що EA вважала гру фінансовим провалом; після закриття Visceral, колишній дизайнер рівнів Зак Вілсон підрахував, що при витратах на розробку приблизно 47 млн $ і еквівалентному маркетинговому бюджеті, ЕА не окупила витрати, маючи 4 млн проданих копій гри[5][14].

Visceral продовжила роботу над наступною грою, Dead Space 3, яку вони хотіли зробити на зразок першої частини, але, за словами Ваната, EA висловила побоювання з цього приводу і, серед інших великих змін, попросила команду додати кооперативний режим[15]. Ванат заявив, що чинився тиск, щоби зробити гру швидше й залучити ширшу аудиторію — підхід, який розходився з корінням серії в жанрі жахів. Попри те, що гра отримала загалом схвальні відгуки після випуску в лютому 2013 року[16], її продажі були набагато гірше, ніж Dead Space 2[6]. У липні 2013 року, виконавчий віцепрезидент EA Патрік Содерлунд[en] сказав, що, хоча вони все ще цінують серію Dead Space, Visceral не працюватиме над четвертою грою, а натомість буде розробляти два нових проєкти[17].

Visceral також розробила Army of Two: The Devil's Cartel[en] спільно з Visceral Montreal, яка була випущена в березні 2013 року, після чого монреальський підрозділ було розформовано[18]. Згодом, більша частина співробітників Visceral почала розробку Battlefield Hardline, яка була одним із двох нових проєктів студії; іншим проєктом, яким займалася решта команда, була гра під кодовою назвою Jamaica, що передбачала піратську оповідь у відкритому світі[19][20].

Останні роки[ред. | ред. код]

Докладніше: Project Ragtag

У квітні 2013 року Disney повідомила про закриття і розформування підрозділу LucasArts, який до цього займався розробкою ігор за мотивами «Зоряних війн»[21][22]. Колишні керівники LucasArts звернулися до Visceral з пропозицією найняти їхніх ключових співробітників і продовжити розробку Star Wars 1313, однак та відмовилася, запропонувавши натомість місця в команді розробників Jamaica[23]. У травні, після укладення угоди між Disney та EA щодо розробки ігор[24][25], EA скасувала Jamaica на користь нової гри за мотивами «Зоряних війн», яка отримала кодову назву Yuma[20]. У 2014 році уся команда Visceral Games була змушена зайнятися Battlefield Hardline через численні проблем у її розробці. Внаслідок цього, робота над Yuma була практично зупинена[26], а в підсумку гру скасували на користь Project Ragtag під керівництвом креативного директора Емі Генніг[19][27], яка приєдналася до Visceral у квітні[28].

В останні кілька років існування Visceral чимало її розробників пішли зі своїх посад, включно з аніматорами, художниками та програмістами. Ще під час розробки Hardline, працівники були незадоволені тим, що їм доводиться займатися шутером від першої особи, тоді як Visceral спеціалізувалася на шутерах від третьої особи[26]. У квітні 2015 року, через кілька тижнів після випуску Hardline, генеральний директор Visceral Стів Папуцис пішов зі своєї посади; його місце зайняв старший продюсер Скотт Пробст[29], який заявив про те, що структура студії буде спрощена. Метою реструктуризації було мінімізування рівнів менеджменту і збільшення можливостей креативного відділу[27]. На тлі цього, EA звільнила невелику кількість співробітників Visceral Games[30]. Пізніше EA долучила до розробки Motive Studios та EA Vancouver через нестачу персоналу у Visceral[31][32].

У жовтні 2017 року EA повідомила про ліквідацію Visceral Games і перезапуск Project Ragtag студіями EA Worldwide на чолі з EA Vancouver[33]. Останнім співробітникам студії, яких залишалося 70 осіб, були надані місця в інших проєктах і командах[1]. Закриття Visceral призвело до падіння акцій EA майже на три відсотки[34] і було сприйнято ігровою спільнотою як ознаку згасання інтересу видавців до створення однокористувацьких ігор та перехід до моделі «ігри як сервіс[en]»[35][36][37]. Патрік Содерлунд заявив, що їхнє рішення ґрунтувалося на відгуках тестувальників щодо Ragtag і тенденціях ігрового ринку[38]; він зазначив, що скасування було «креативним рішенням»[39]. Блейк Йоргенсен, фінансовий директор EA, сказав, що гра мала надто лінійний сюжет і це, на їхню думку, не цікавило споживачів, тоді як закриття Visceral насамперед було мірою економії[40]. За визнанням одного з колишніх співробітників Visceral, закриття студії було «вбивством із милосердя»[27].

Список відеоігор[ред. | ред. код]

Рік Назва Платформа(и)
EA Redwood Shores
1998 Future Cop: LAPD[en] Mac OS, Microsoft Windows, PlayStation
1999 CyberTiger[en] PlayStation
Tiger Woods PGA Tour 2000[en]
2000 NASCAR Rumble[en]
Road Rash: Jailbreak[en]
F1 Championship Season 2000[en] PlayStation 2
2001 Tiger Woods PGA Tour 2001[en]
Rumble Racing[en]
James Bond 007: Agent Under Fire[en] GameCube, PlayStation 2, Xbox
2002 Tiger Woods PGA Tour 2002[en] PlayStation 2
Freekstyle[en] PlayStation 2, GameCube
Tiger Woods PGA Tour 2003[en] GameCube, PlayStation 2, Xbox
2003 Tiger Woods PGA Tour 2004[en]
The Lord of the Rings: The Return of the King[en] Microsoft Windows, PlayStation 2, GameCube, Xbox
2004 James Bond 007: Everything or Nothing[en] GameCube, PlayStation 2, Xbox
Tiger Woods PGA Tour 2005[en]
The Lord of the Rings: The Third Age[en]
2005 Tiger Woods PGA Tour 06[en] GameCube, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360
From Russia with Love[en] GameCube, PlayStation 2, Xbox, PlayStation Portable
2006 The Godfather[en] Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Wii
Tiger Woods PGA Tour 07[en] Microsoft Windows, PlayStation 2, Xbox, Xbox 360, PlayStation 3, Wii
2007 The Sims 2: Pets GameCube, PlayStation 2, PlayStation Portable, Wii
MySims Wii, Microsoft Windows
The Sims 2: Castaway[en] Wii, PlayStation 2, PlayStation Portable
The Simpsons Game PlayStation 2, PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii, Xbox 360
2008 The Sims Carnival Microsoft Windows
The Sims 2: Apartment Life
Dead Space Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
MySims Kingdom Wii
2009 MySims Party
The Godfather II[en] Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Visceral Games
2009 Dead Space: Extraction[en] PlayStation 3, Wii
MySims Agents Wii
2010 Dante's Inferno[en] PlayStation 3, Xbox 360
The Sims 3: Ambitions Microsoft Windows, OS X
2011 Dead Space 2 Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
2013 Dead Space 3
Battlefield 3: End Game[a]
Army of Two: The Devil's Cartel[en] PlayStation 3, Xbox 360
2015 Battlefield Hardline Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Розробка доповнення у співпраці з DICE.
Джерела
  1. а б Minotti, Mike (17 жовтня 2017). EA reboots Uncharted creator's new Star Wars game, closes Visceral Studios. VentureBeat. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  2. а б Aziz, Hamza (4 травня 2009). EA Redwood Shores is now Visceral Games. Destructoid. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  3. а б Onder, Cade (30 березня 2020). Interview: Glen Schofield talks Striking Distance, new PUBG game, and more. GameZone. Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 8 вересня 2021.
  4. Simon, Mark (23 лютого 1995). EA Plans To Leave San Mateo / Game company moving to Redwood Shores. San Francisco Chronicle. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  5. а б в г д е McCarthy, Caty (19 жовтня 2017). The Rise and Fall of Visceral Games. USgamer. Архів оригіналу за 31 жовтня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  6. а б Paget, Mat (15 січня 2017). How Resident Evil 4 led to Visceral making Dead Space—instead of System Shock 3. PC Gamer. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  7. Chester, Nick (4 вересня 2008). Dead Space release date pushed up again, outright banned in three countries. Destructoid. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  8. Seppala, Timothy J. (24 січня 2011). Dead Space retrospective. GamePro. Архів оригіналу за 4 травня 2011. Процитовано 8 вересня 2021.
  9. Nutt, Christian (22 лютого 2010). A Distinct Vision: Nick Earl And Visceral Games. Gamasutra. Архів оригіналу за 24 лютого 2010. Процитовано 8 вересня 2021.
  10. Alexander, Leigh (13 жовтня 2010). Interview: Earl Reveals EA's Expansion Of Visceral Label. Gamasutra. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  11. Conditt, Jessica (24 лютого 2012). All clues point to concept art for Visceral's canned Jack the Ripper title. Engadget. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  12. Hillier, Brenna (10 листопада 2011). Check out Visceral Melbourne's final project, Blood Dust. VG247. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  13. Reilly, Luke (19 вересня 2011). Visceral Games Melbourne Shut Down. IGN. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  14. Chalk, Andy (18 жовтня 2017). Former Visceral designer says Dead Space 2 cost $60 million and 'underperformed'. PC Gamer. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  15. Bratt, Chris (27 лютого 2017). The Dead Space 3 the developers wanted to make. Eurogamer. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  16. Nunnelley, Stephany (5 лютого 2013). Dead Space 3 reviews arrive online - get the scores here. VG247. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  17. Makuch, Eddie (18 червня 2013). Dead Space series not killed. GameSpot. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  18. Marchiafava, Jeff (21 лютого 2013). Update #2: Visceral Montreal Employee Confirms Entire Staff Let Go. Game Informer. Архів оригіналу за 8 вересня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  19. а б Prell, Sam (27 жовтня 2017). Metacritic, the Frostbite engine, and everything else that killed the Visceral Star Wars game. GamesRadar+. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  20. а б Madsen, Hayes (7 січня 2021). Every Canceled EA Star Wars Game, Explained. Screen Rant. Архів оригіналу за 12 січня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  21. Bond, Paul (3 квітня 2013). Disney's LucasArts Lays Off 150 Employees. Hollywood Reporter. Архів оригіналу за 13 квітня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  22. Kohler, Cris (3 квітня 2013). Disney Kills Star Wars 1313, Lays Off LucasArts Staff. Wired. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  23. Machkovech, Sam (27 жовтня 2017). Kotaku's scum-and-villainy story of why EA shuttered a Star Wars game. Ars Technica. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  24. D'Orazio, Dante (6 травня 2013). EA takes helm from LucasArts, will exclusively develop future 'Star Wars' games. The Verge. Архів оригіналу за 7 травня 2013. Процитовано 8 вересня 2021.
  25. Kohler, Chris (6 травня 2013). Disney Gives Electronic Arts Exclusive Rights to Star Wars Games. Wired. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  26. а б Bailey, Kat (27 жовтня 2017). Visceral's Star Wars Game Was Killed by the Same Problems That Dogged Mass Effect Andromeda. USgamer. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  27. а б в Bailey, Dustin (27 жовтня 2017). Visceral's Star Wars game was to be a gritty heist story with multiple protagonists. PCGamesN. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  28. McCarthy, Caty (28 лютого 2019). The Amy Hennig Interview: On What Changed With Uncharted 4, Leaving EA, and What's Next. USgamer. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  29. Leary, Kyree (8 квітня 2015). Visceral Games GM Departs Studio Following 'Battlefield Hardline' Launch. Game Rant. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  30. Futter, Muke (12 травня 2015). EA Lays Off Small Number At Visceral Games. Game Informer. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  31. Mithaiwala, Mansoor (20 червня 2017). New Details About Visceral's Star Wars Game Revealed. Screen Rant. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  32. Schreier, Jason (27 жовтня 2017). The Collapse of Visceral's Ambitious Star Wars Game. Kotaku. Архів оригіналу за 24 червня 2020. Процитовано 8 вересня 2021.
  33. Schreier, Jason (17 жовтня 2017). EA Shuts Down Visceral Games. Kotaku. Архів оригіналу за 30 серпня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  34. Higgins, Tucker (18 жовтня 2017). Electronic Arts shares tumble on Star Wars game delay. CNBC. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  35. Sarkar, Samit (18 жовтня 2017). EA's Star Wars 'pivot' is a vote of no confidence in single-player games. Polygon. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  36. Does Visceral's closure prove AAA single-player games are dying?. Gamasutra. 19 жовтня 2017. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 8 вересня 2021.
  37. Klepek, Patrick (17 жовтня 2017). Today's Star Wars News Makes the Future of Single-Player Look Very Messy. Vice. Архів оригіналу за 26 серпня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  38. Khan, Imran (17 жовтня 2017). EA Shuts Down Visceral Games (Dead Space, Single-Player Star Wars Project). Game Informer. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  39. Meitzler, Ryan (27 жовтня 2017). New Details Emerge on the Troubled Development of EA & Visceral Games' Star Wars Project "Ragtag". DualShockers. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.
  40. Henry, Jasmine (29 листопада 2017). EA Shut Down Visceral's Star Wars Game Because it Was Too Linear. Game Rant. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 8 вересня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]