Volare

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Volare (пісня))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Nel blu dipinto di blu (Volare)
Сингл Доменіко Модуньйо
Випущений 1 лютого 1958
Жанр Поп-музика
Мова італійська
Автор пісні Доменіко Модуньйо, Франко Мільяччі
Композитор Доменіко Модуньйо[1]
Тривалість 4:03
Лейбл Decca Records
Музичне відео
«Nel blu dipinto di blu (Volare)» на YouTube

Volareітал. Літаю), або Nel blu dipinto di blu[2] — пісня, яку написали Доменіко Модуньйо і Франко Мільяччо. Уперше її було представлено ​​на фестивалі італійської пісні у Санремо у 1958 році автором Модуньо і (друге виконання) Джонні Дореллі, де вона посіла перше місце. У тому ж році ця пісня представляла Італію на конкурсі «Євробачення», де посіла третє місце.

У 2005 році пісню було визнано, відразу за Waterloo квартету ABBA, кращою піснею в історії конкурсу «Євробачення» за перші півстоліття його існування. Є найзнаменитішою піснею Доменіко Модуньйо. Єдина пісня, проспівана італійським співаком, що досягла першого місця у Billboard Hot 100. Повністю проспівана італійською мовою, це також єдина пісня не англійською, що отримала нагороду «Греммі» в номінації «Запис року» (1958). Існує велика кількість кавер-версій.

У 1970-х роках мелодія цієї пісні зі зміненими словами використовувалася в рекламних матеріалах автомобіля Plymouth Volaré.

Медіа[ред. | ред. код]

Відео: Доменіко Модуньйо — Літаю / Domenico Modugno — Volare, український переклад Олекси Кириченка.

Деякі кавер-версії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SIAE repertory
  2. Італійською «У синь обарвлений в синь», до цього був рядок Mi dipingevo le mani e la faccia di blu, що перекладається як «У синє офарбив я свої руки й лице»