Хламідомонадові (порядок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хламідомонадові
(A) Gonium pectorale, (B) Eudorina elegans, (C) Pleodorina californica, (D) Volvox carteri
Біологічна класифікація редагувати
(без рангу): Зелені рослини (Viridiplantae)
Відділ: Chlorophyta
Клас: Хлорофіцієві (Chlorophyceae)
Порядок: Хламідомонадові (Chlamydomonadales)
Fritsch in West & Fritsch, 1927
Родини
Синоніми
  • Volvocida Francé, 1894, orth. zool.
  • Phytomonadina Blochmann, 1895
  • Volvocales Oltmanns, 1904
Вікісховище: Chlamydomonadales

Хламідомон́адові (лат. Chlamydomonadales) або В́ольвоксові (лат. Volvocida) — порядок джгутикових або псевдовійчастих зелених водоростей класу Хлорофіцієві[1]. Хламідомонадові можуть утворювати плоскі або сферичні колонії. Вони варіюються від Гоніума (від 4 до 32 клітин) до Вольвокса (500 клітин і більше). Кожна клітина має 2 джгутики і виглядом схожа на Хламідомонаду, при цьому джгутики по всій колонії рухаються координовано[джерело?].

Відбувається як безстатеве, так і статеве розмноження. У першому випадку клітини діляться, поки не утворюють нові колонії, які потім вивільняються. У менших колоніях зазвичай до процесу залучаються всі клітини, але більші форми мають передні вегетативні та задні репродуктивні клітини. Статеве розмноження варіюється від ізогамії (обидві статі виробляють гамети із джгутиками й однакового розміру) до оогамії (одна зі статей виробляє набагато більші нерухомі гамети, а інша менші і рухомі).

Існує різна класифікація Хламідомонадових. Дуже часто до них відносять порядки Volvocales і Dunallielales, які є дуже спорідненими джгутиковими одноклітинними, як підпорядки. Вважається, що інверсія колоній виникла двічі у Хламідовонадових. Формування сфероїдних колоній відрізняється між двома філогенетичними лініями: обертання дочірніх протопластів під час послідовних поділів клітин у Astrephomene та інверсія після поділу клітин у Volvocaceae[2].

Схематичне зображення філогенетичних взаємовідносин вольвоцинових водоростей та паралельної еволюції сфероїдної колонії. Водорості Volvocine варіюються від одноклітинних Chlamydomonas до багатоклітинних Volvox через різні проміжні форми і використовуються як модель для дослідження еволюції багатоклітинності. Вважається, що сфероїдна колонія розвивалася двічі незалежно в межах цієї групи: один раз у Volvocaceae, від Pandorina до Volvox, а інший у роду Astrephomene. Філогенія заснована на попередніх повідомленнях. Усі малюнки та фотографії представляють вигляд особин збоку з передніми кінцями, орієнтованими до верхньої частини цієї фігури[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Див. вебсторінку Chlamydomonadales на NCBI. Дані взяті з NCBI taxonomy resources. Національний центр біотехнологічної інформації. Процитовано 25 січня 2022.
  2. а б Yamashita S, Arakaki Y, Kawai-Toyooka H, Noga A, Hirono M, Nozaki H. Alternative evolution of a spheroidal colony in volvocine algae: developmentalanalysis of embryogenesis in Astrephomene (Volvocales, Chlorophyta). BMC Evol Biol. 2016 Nov 9;16(1):243. PubMed PMID 27829356; PubMed Central PMCID: PMC5103382. Матеріал було скопійовано та перекладено з цього ресурсу, який доступний під ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Guiry, M.D.; Guiry, G.M. (2024). Chlamydomonadales. AlgaeBase. World-wide electronic publication, National University of Ireland, Galway.