Zebrasoma desjardinii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Zebrasoma desjardinii
Наукова класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Actinopterygii
Порядок: Acanthuriformes
Родина: Acanthuridae
Рід: Zebrasoma
Вид:
Z. desjardinii
Біноміальна номенклатура
Zebrasoma desjardinii

Zebrasoma desjardinii (Red Sea sailfin tang; Desjardin's sailfin tang) — морська рифова риба з родини Acanthuridae.

Опис[ред. | ред. код]

Zebrasoma desjardinii виростає до максимальної довжини до 40 см, при статевому диморфізмі чоловіки більші за самок. Цей вид демонструє типову морфологію родини Acanthuridae. Тіло овальне або дископодібне, з еректильними та значно піднятими спинними та анальними плавниками. Забарвлення може варіюватися від однієї особини до іншої та в межах однієї особи залежно від віку. Загалом, на верхній стороні тіла чергуються помаранчеві та темно-сині вертикальні смуги, з більшою синьою смугою на очах, плямистою черевною ділянкою та численними білими плямами на голові. Спинний та анальний плавці мають малюнок горизонтальних чергуються помаранчеві та сині смуги. На хвостовому плавнику видно білі плями та лінії.

Як і більшість риб-хірургів по обидва боки хвостового плавця, посередині хвостового квітконіжка є захисний темний хребет, оточений синьою зоною. Цей хребет шарнірно закріплений і може розкриватися до 80°.

У порівнянні із зебрасомою велиферум, у дорослої Zebrasoma desjardinii менше променів анального плавника (22-24 замість 23-26) та різного позначення на хвості. Як малі, ці два види майже не відрізняються за кольором та маркуванням.

Zebrasoma desjardinii, що демонструє свої м’які спинний та анальний плавці

Поведінка[ред. | ред. код]

Дорослих зазвичай можна зустріти парами, тоді як малі одинокі. Коли небезпека, вони демонструють свої великі черевні та спинні плавники. Вони харчуються переважно ниткоподібними водоростями, різними макроводоростями та планктоном. Однак у Червоного моря регулярно спостерігали за харчуванням медуз ( Scyphozoa ) та гребінчастих желе (Ctenophora). [1] Вони є парними нерестовиками, що є типовою рисою інших риб роду Зебрасома . Це відрізняє від групового нересту, характерного для сімейства Acanthuridae .

Поширення[ред. | ред. код]

Цей вид широко поширений в Індійському океані від північного Червоного моря до провінції Квазулу-Натал в Південній Африці і аж на схід, до Індії та Яви .

Середовище існування[ред. | ред. код]

Zebrasoma desjardinii живуть в лагунах і рифах в тропічному кліматі. Малі риби живуть у внутрішніх рифових районах. Вони віддають перевагу морській воді з питомою вагою 1,020 - 1,025, рН між 8,1 і 8,4 та ідеальним діапазоном температур 22 - 26 С (72 - 78 F). Вони можуть жити на глибині води 2 - 30 м (6,5 - 100 футів) або більше.

В акваріумі[ред. | ред. код]

Zebrasoma desjardinii вважається помірно важкою рибою для утримання в неволі. Більшість риб Червоного моря, що тримаються в приватних акваріумах, виловлюються в дикому вигляді, оскільки розводити їх у неволі дуже важко. Вони потребують мінімального розміру ємності 125 галонів (473 літри) і великої кількості живої породи. Зазвичай вони живуть у неволі від 5 до 7 років. [2]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Спрунг, Джуліан і Дельбек, Дж. Шарльз. - Рифовий акваріум. Видавництво Ricordea. 1994 рік.
  • Дебеліус, Гельмут-і-Баенш, Ганс А. Атлас Маріно. Мергус. 1997 рік.
  • Майкл, Скотт В. (англ.) Рибні акваріумні рибки. Мікросвіт. TFH 2005.
  • Nilsen, AJ y Fossa, SA - Reef Secrets. Публікації TFH .2002.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bos A.R., Cruz-Rivera E. and Sanad A.M. (2016). Herbivorous fishes Siganus rivulatus (Siganidae) and Zebrasoma desjardinii (Acanthuridae) feed on Ctenophora and Scyphozoa in the Red Sea. Marine Biodiversity. doi:10.1007/s12526-016-0454-9. Архів оригіналу за 9 лютого 2020. Процитовано 5 квітня 2021.
  2. Red Sea Sailfin Tang Care - Size, Life Span, Tank Mates, Breeding. www.fishlore.com (англ.). Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 9 листопада 2020.

Посилання[ред. | ред. код]