Zero Regio

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Водневий центр Höchst

Zero Regio — демонстраційний проект Європейського Союзу з розвитку водневої інфраструктури у двох регіонах Європи. Zero Regio провадиться в Ломбардії (Італія) і Рейн — Майн (Німеччина).

Фінансує проект Європейська комісія в рамках 6-ї Рамкові програми з наукових досліджень та технологічного розвитку (6th Framework Programme). Термін дії проекту — 5 років.

Мета проекту — розвиток та демонстрація водневої інфраструктури. На першому етапі проекту компанія Eni повинна відкрити дві водневі заправні станції.

Офіційний старт Zero Regio відбувся в листопаді 2004 р. з відкриттям індустріального парка Höchst, Франкфурт. В індустріальному парку відкрита заправна станція Agip. Заправна станція працює з рідким і газоподібним воднем, природним газом, скрапленим нафтовим газом (LPG) і традиційним паливом. Водень постачається на заправну станцію по трубопроводу довжиною 1,7 км. Водень виробляється на заводі компанії Linde AG потужністю 30 млн м³ на рік і подається кінцевому споживачу як в рідкому, так і в газоподібному стані стисненому до 350 і 700 бар.

Agip відкрила аналогічний мультиенергетичний центр у Ломбардії. Водень виробляється на заправній станції із природного газу, а також може постачатись із хімічних виробництв. Кінцевий споживач отримує продукт у газоподібному стані з тиском 300 бар.

У проекті беруть участь 16 партнерів із 4 країн Європейського Союзу. Координатор проекту енергетична компанія Eni.

Партнери проекту: Linde AG, Daimler, Agip, Eni S.p.A, університети та інститути Італії, Швеції і Данії.

Мета Європейської комісії до 2020 року — 5 % автомобільного транспорту перевести на водневе паливо.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]