Zhangheotherium

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Zhangheotherium
Період існування: рання крейда, 125 млн р. т.
Викопний зразок, Гонконгський музей науки
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Symmetrodonta
Родина: Zhangheotheriidae
Рід: Zhangheotherium
Hu, Y.Q. Wang, Luo & C.K. Li, 1997
Типовий вид
Zhangheotherium quinquecuspidens
Hu, Wang, Luo & Li, 1997

Zhangheotheriumрід симетродонтів, вимерлого ряду ссавців. Раніше відомий лише за високими загостреними коронковими зубами, Zhangheotherium, описаний у провінції Ляонін, Китай, скам'янілості в 1997 році, є першим симетродонтом, відомим із повного скелета. Його датували 145–125 мільйонами років тому в крейдяному періоді. Відомий один вид — Zhangheotherium quinquecuspidens.

Симетродонти та інші архаїчні ссавці, такі як багатогорбкові та однопрохідні, все ще обговорюються щодо їх таксономічних зв'язків. Жангеотерій має багато примітивних характеристик. Серед них є шпора на нозі, яку сьогодні можна побачити у качкодзьоба. Крім того, він ходив незграбною рептилійною ходою, як однопрохідні та багато мезозойських ссавців, таких як Jeholodens і Repenomamus. Він мав довгі задні кінцівки та велику підошовну ділянку на стопі, що є оптимальним для лазіння[1].

Зразок GMV 2124 пернатого динозавра Sinosauropteryx? містив дві щелепи Zhangheotherium в області живота (Hurum et al. 2006). Таким чином, здається, він полює на цього примітивного ссавця, можливо, регулярно.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Meng Chen, Gregory Philip Wilson, A multivariate approach to infer locomotor modes in Mesozoic mammals, Article in Paleobiology 41(02) · February 2015 DOI:10.1017/pab.2014.14
  • Hurum, Jørn H.; Luo, Zhe-Xi & Kielan-Jaworowska, Zofia (2006): Were mammals originally venomous? Acta Palaeontologica Polonica 51(1): 1–11.