Імбирні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Zingiberaceae)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Імбирні
імбир садовий (Zingiber officinale) — типовий вид
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Імбироцвіті (Zingiberales)
Родина: Імбирні (Zingiberaceae)
Martinov
Підродини
  • Alpinioideae
  • Siphonochiloideae
  • Tamijioideae
  • Zingiberoideae
Вікісховище: Zingiberaceae

Імбирні (Zingiberáceae) — родина однодольних рослин, що налічує близько 45 родів і більше 1300 видів, поширених в тропічних і субтропічних районах Південної і Південно-Східної Азії, а також Африки і Америки.

Відомі в культурі як пряно-харчові, лікарські та декоративні рослини (імбир аптечний, кардамон, куркумата ін.). У помірних широтах деякі Імбирні культивують в оранжереях.

Біологічна характеристика[ред. | ред. код]

Цвіт глоби (Globba)

Імбирні — багаторічні ароматичні трави з м'ясистим кореневищем і часто з бульбоподібними корінням. Листя дворядні, з довгими піхвами і язичком.

Квітки звичайно в суцвіттях, рідше поодинокі, переважно обох статей, правильні чи неправильні. Зав'язь нижня. Плід — коробочка, рідше — ягодоподібний. Усі частини рослин містять ефірні олії.

Таксономія[ред. | ред. код]

Застосування[ред. | ред. код]

Кореневища імбиру аптечного (Zingiber officinale) (імбирний корінь — Rhizoma Zingiberis) дають популярну приправу «імбир»; кореневища куркуми цедоарія (Curcuma zedoaria) відомі в торгівлі під назвою «цитварного кореня» (Rhizoma Zeodorariae); кореневища альпінії лікарської (Alpinia officinarum) йдуть у продаж під назвою Rhizoma Galangae. Плоди Elettaria cardamomum продаються під назвою «малабарського кардамону». З кореневища куркуми довгої (Curcuma longa) видобувають жовту фарбу. Крохмальне борошно, видобуте з кореневищ Curcuma angustifolia і Curcuma leucorrhiza, відоме в торгівлі під назвою «Ост-Індської аррорути». Нарешті, деякі види Hedychium, Kostus, Kaempferia та інші розводять в оранжереях, як декоративні рослини. З рослини Kaempferia parviflora виготовляють імбирне вино.

Література[ред. | ред. код]

  • Життя рослин. Т.6